Pržena sirova slanina iz marinade
Potrebno je:
- 800 g mesnate sirove slanine
Marinada:
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika vorčester sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice mlevenog bibera sa belim lukom
- 1 kašičica dimljene, aleve paprike
- 1 kašičica himalajske soli
Priprema:
1. Dobro mesnatu slaninu iseći na
šnitove, debljine 1cm. Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu
i, viljuškom, dobro sjediniti. Svako parče slanine premazati marinadom.
Premazane parčiće složiti u odgovarajuću posudu, jedne preko drugih.
Posudu poklopiti i ostaviti u frižider da odstoji, najmanje jedan sat
(meni je odstojalo celu noć, pa sam narednog dana spremala).
2. Slaninu izvaditi iz frižidera,
10-ak minuta pre prženja.
U širu, teflonsku, posudu sipati ulje (bez obzira što je slanina u
pitanju, mora da se sipa ulje, da ne zagori) i staviti ga da se zagreje.
Na zagrejano ulje poređati šnitove slanine iz marinade (ako je ostalo
marinade staviti je preko slanine). Sipati oko 50 ml vrele vode,
poklopiti posudu i pržiti slaninu na srednjoj temperaturi (temperaturu
šporeta prilagodite tako da se slanina polako prži, a ne naglo da
porumeni).
3. Slaninu ne okretati sve dok donja strana ne dobije zlatno rumenu boju. Zatim je okrenuti, da porumeni i druga strana.
4. Prženu slaninu poslužiti uz krompir pire, preliven saftom u kome se slanina pržila.
Коментари
Постави коментар