Pržena sirova slanina iz marinade
Potrebno je:
- 800 g mesnate sirove slanine
 
Marinada:
- 1 kašika balzamiko sirćeta
 - 2 kašike soja sosa
 - 1 kašika vorčester sosa
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 2 kašičice mlevenog bibera sa belim lukom
 - 1 kašičica dimljene, aleve paprike
 - 1 kašičica himalajske soli
 
Priprema:
      1. Dobro mesnatu slaninu iseći na 
šnitove, debljine 1cm. Sve sastojke za marinadu staviti u manju posudu 
i, viljuškom, dobro sjediniti. Svako parče slanine premazati marinadom. 
Premazane parčiće složiti u odgovarajuću posudu, jedne preko drugih. 
Posudu poklopiti i ostaviti u frižider da odstoji, najmanje jedan sat 
(meni je odstojalo celu noć, pa sam narednog dana spremala).
     
    
      2. Slaninu izvaditi iz frižidera, 
10-ak minuta pre prženja. 
U širu, teflonsku, posudu sipati ulje (bez obzira što je slanina u 
pitanju, mora da se sipa ulje, da ne zagori) i staviti ga da se zagreje.
 Na zagrejano ulje poređati šnitove slanine iz marinade (ako je ostalo 
marinade staviti je preko slanine). Sipati oko 50 ml vrele vode, 
poklopiti posudu i pržiti slaninu na srednjoj temperaturi (temperaturu 
šporeta prilagodite tako da se slanina polako prži, a ne naglo da 
porumeni). 
     
    
      3. Slaninu ne okretati sve dok donja strana ne dobije zlatno rumenu boju. Zatim je okrenuti, da porumeni i druga strana.
     
    
      4. Prženu slaninu poslužiti uz krompir pire, preliven saftom u kome se slanina pržila.
     
    



Коментари
Постави коментар