Testenina sa više vrste sira
Potrebno je:
- 400 g testenine (po želji)
Sos:
- 100 g mesnate dimljene slanine
- 1 struk mladog crnog luka
- 1 struk mladog belog luka
- 200 g praške šunke
- 200 g feta sira
- 1/2 l pavlake za kuvanje
- 200 ml mleka
- 1 kesica za sos makarone sa 4 vrste sira
- 1 kašičica mešavine mlevenog bibera
- 1 kašičica suvog biljno začina
- ulje
Smesa za prelivanje testenine:
- 2 jajeta
- 200 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 1 kašičica suvog biljnog začina
... i još:
- 300 g kačkavalja (gauda)
- 100 g polutvdog sira Ruscello crvani pesto 50%
Priprema:
1. Slaninicu iseći na sitne kockice.
Obe vrste luka iseći na tanje krugove. Prašku šunku i feta sir iseći na
kockice.
Kačkavalj i polutvrdi crveni sir krupmo narendati. Od kačkavalja, odmah,
odvojiti 100 g, a od crvenog sira 50 g i ostaviti na stranu (to će
poslužiti za posipanje testenine).
2. Ulje sipati u dublju posudu i
staviti ga da se zagreje, na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje
spustiti slaninicu da se proprži. Čim slaninica pusti svoju aromu
ubaciti iseckani luk, dinstati ga 1-2 minuta, pa dodati iseckanu šunku.
Dinstati u polupokrivenoj posudi, dok se šunka ne proprži.
3. U odgovarajućoj posudi sipati
pavlaku za kuvanje, dodati mleko i žicom za mućenje sjediniti. Ubaciti
sos iz kesice (sos je u prahu) i dobro umutiti, da se razbiju grudvice
sosa.
Pripremljenu smesu sipati u dinstani deo mesa i povrća. Posuti biberom i
suvim biljnim začinom, promešati i pustiti da provri (povremeno
promešati). Kuvati, samo da se sos blago zgusne, probati da li treba
dodati još začina, pa ga skloniti sa vatre.
4. Testeninu skuvati prema uputstvu
sa pakovanja. Veći i dublji pleh (moj pleh je bio, unutrašnjih,
dimenzija 36cm x 25cm x 5cm) dobro premazati uljem.
5. Skuvanu testeninu ocediti (ne
treba je ispirati) i staviti u veću vanglicu. Preliti je pripremljenim
sosom i promešati, da se sos i testenina sjedine. Zatim dodati iseckani
feta sir, 200 g izrendanog kačkavalja i 50 g izrendanog crvenog sira.
Pomoću dve varjače promešati.
Smesu izručiti u pripremljeni pleh i poravnati površinu. Posuti sa 100 g
kačkavalja i 50 g crvenog sira (što su ranije odvojeni).
6. Smesa za prelivanje testenine: U
odgovarajuću posudu razbiti jaja, dodati suvi biljni začin i žicom za
mućenje umutiti (samo koliko da se jaja sjedine). Sipati mleko i jogurt i
umutiti. Smesu ravnomerno sipati preko testenine.
7. Rernu uključiti da se zagreje na
200 stepeni. U zagrejanu rernu staviti testeninu da se peče. Kada
testenina porumeni izvaditi je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i
ostaviti da se prohladi.
Zatim je iseći na veće parčiće i poslužiti...
Коментари
Постави коментар