Gulaš sa teletinom i povrćem
Potrebno je:
- 1/2 kg telećeg mesa od buta
 - 2 veće glavice crnog luka
 - 2 struka mladog belog luka
 - 2 veće šargarepe
 - 200 g šampinjona
 - 1 konzerva (260 g) paradajz pelata
 - 1 konzerva (255 g) crvenog pasulja
 - 1 konzerva (280 g) kukuruza šećerca
 - 100 g dimljene mesnate slanine
 - ulje
 
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevene mešavine bibera
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica timijana
 - 1/2 vezice peršuna
 
Priprema:
      1. Teleće meso iseći na kockice. 
Crni luk sitno iseckati, a beli luk iseći na tanje krugove. Šargarepu 
krupno izrendati. Šampinjone iseći na deblje listiće. Slaninu iseći na 
sitne kockice. Peršun sitno iseckati.
     
    
      2. U dubljoj posudi sipati ulje i 
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckanu slaninicu i 
pržiti je dok ne pusti aromu. Zatim dodati teleće meso, poklopiti i na 
srednjoj temperaturi dinstati dok meso ne pobeli.
     
    
      3. Dodati iseckani crni i beli luk, 
šampinjone, kao i šargarepu. Posuti suvim biljnim začinom i mešavinom 
bibera. Dobro promešati i dinstati, uz povremeno dolivanje vrele vode 
(vrlo malo, po potrebi) sve dok meso ne omekša, a luk se pretvori u 
kašastu smesu.
     
    
      4. Pred kraj dinstanja (oko 15-ak 
minuta pre kraja) dodati izgnječeni paradajz pelat, crveni pasulj 
(prethodno dobro ispran pod mlazom tople vode) i kukuruz šećerac (dobro 
oceđen). Dobro promešati, pa posuti sa kurkumom, timijanom i peršunom. 
Još jedanput promešati i nastaviti sa dinstanjem, da se ukusi sjedine.
     
    
      5. Gotov gulaš probati da li treba dodati još šta od začina i skloniti ga sa vatre. 
Poslužiti ga samostalno ili uz krompir pire, testeninu...
     
    



Коментари
Постави коментар