Gulaš sa teletinom i povrćem
Potrebno je:
- 1/2 kg telećeg mesa od buta
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 struka mladog belog luka
- 2 veće šargarepe
- 200 g šampinjona
- 1 konzerva (260 g) paradajz pelata
- 1 konzerva (255 g) crvenog pasulja
- 1 konzerva (280 g) kukuruza šećerca
- 100 g dimljene mesnate slanine
- ulje
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevene mešavine bibera
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica timijana
- 1/2 vezice peršuna
Priprema:
1. Teleće meso iseći na kockice.
Crni luk sitno iseckati, a beli luk iseći na tanje krugove. Šargarepu
krupno izrendati. Šampinjone iseći na deblje listiće. Slaninu iseći na
sitne kockice. Peršun sitno iseckati.
2. U dubljoj posudi sipati ulje i
staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckanu slaninicu i
pržiti je dok ne pusti aromu. Zatim dodati teleće meso, poklopiti i na
srednjoj temperaturi dinstati dok meso ne pobeli.
3. Dodati iseckani crni i beli luk,
šampinjone, kao i šargarepu. Posuti suvim biljnim začinom i mešavinom
bibera. Dobro promešati i dinstati, uz povremeno dolivanje vrele vode
(vrlo malo, po potrebi) sve dok meso ne omekša, a luk se pretvori u
kašastu smesu.
4. Pred kraj dinstanja (oko 15-ak
minuta pre kraja) dodati izgnječeni paradajz pelat, crveni pasulj
(prethodno dobro ispran pod mlazom tople vode) i kukuruz šećerac (dobro
oceđen). Dobro promešati, pa posuti sa kurkumom, timijanom i peršunom.
Još jedanput promešati i nastaviti sa dinstanjem, da se ukusi sjedine.
5. Gotov gulaš probati da li treba dodati još šta od začina i skloniti ga sa vatre.
Poslužiti ga samostalno ili uz krompir pire, testeninu...
Коментари
Постави коментар