Hleb za sendviče

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 150 ml vode
  • 150 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 80 ml ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kockice kvasca

Premazivanje posle pečenja:

  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike vrele vode
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na pet delova.
2. Uzeti pleh, vel. 30x40cm i dno pleha obložiti pek papirom. Na pobrašnjenom radnom stolu od svakog dela testa napraviti dugačak valjak. Formirano testo poređati u pleh i ostaviti da naraste.
3. Naraslo testo staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Ne premazivati ga ničim! Kada hleb porumeni, izvaditi ga iz rerne i odmah ga premazati mešavinom ulja, vode i soli. Prekriti hleb kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
4. Prohlađeni hleb iseći ukoso i poslužiti. Idealan je i za pravljenje sendviča.

Коментари

Популарни постови