Lepinje kao iz pekare

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 2 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 60 ml ulja
  • 1 kockica kvasca

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodtkom šećera, podići kvasac. U vanglici staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Uz minimalno dodavanje brašna mesiti testo sve dok ne prestane da se lepi za ruke, a da ostane mekano i elastično.
2. Umešeno testo izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na 10 delova. Od svakog dela napraviti jufkicu. Jufkice poređati odvojene jedne od drugih, posuti ih brašnom, prekriti kuhinjskom krpom i ostviti da odstoje 20 minuta.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 250 stepeni, zajedno sa rešetkom koja je u njoj. Uzimati po tri jufkice (zadnja tura će biti četiri jufkice) i blago ih oklagijom razviti u krug, debljine 5 mm.
4. Kada se rerna (kao i rešetka) zagrejala, na rešetku poređati razvijene jufkice i vratiti ih u rernu da se peku. Čim se lepinje "naduju" i blago porumene vaditi ih iz rerne, pečene su (meni je u šporetu sa ventilatorom trebalo 9 minuta).
5. Pečene lepinje poređati u veću vanglicu koju smo prekrili stolnjakom, i dobro ih umotati.
6. Ostaviti lepinje da se prohlade pa ih poslužiti. Idealne su uz kajmak, sir, uz svako jelo, kao i za sendviče...

Коментари

Популарни постови