Lepinje kao iz pekare
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 400 ml vode
- 2 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 60 ml ulja
- 1 kockica kvasca
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodtkom šećera,
podići kvasac. U vanglici staviti brašno, dodati so, ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Uz minimalno
dodavanje brašna mesiti testo sve dok ne prestane da se lepi za ruke, a
da ostane mekano i elastično.
2. Umešeno testo izdužiti u oblik
valjka i podeliti ga na 10 delova. Od svakog dela napraviti jufkicu.
Jufkice poređati odvojene jedne od drugih, posuti ih brašnom, prekriti
kuhinjskom krpom i ostviti da odstoje 20 minuta.
3. Rernu uključiti da se zagreje na
250 stepeni, zajedno sa rešetkom koja je u njoj. Uzimati po tri jufkice
(zadnja tura će biti četiri jufkice) i blago ih oklagijom razviti u
krug, debljine 5 mm.
4. Kada se rerna (kao i rešetka)
zagrejala, na rešetku poređati razvijene jufkice i vratiti ih u rernu da
se peku. Čim se lepinje "naduju" i blago porumene vaditi ih iz rerne,
pečene su (meni je u šporetu sa ventilatorom trebalo 9 minuta).
5. Pečene lepinje poređati u veću vanglicu koju smo prekrili stolnjakom, i dobro ih umotati.
6. Ostaviti lepinje da se prohlade pa ih poslužiti. Idealne su uz kajmak, sir, uz svako jelo, kao i za sendviče...
Коментари
Постави коментар