Pljeskavice sa vajkremom
Potrebno je:
- 400 g mlevenog junećeg mesa
 - 1 jaje
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 2 veća češnja belog luka
 - 1/2 vezice peršuna
 - 100 g vajkrema
 - 1 kašičica dimljene aleve paprike
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašičica sode bikarbone
 - 3 kašike ulja
 - 2 kašičice suvi biljni začin
 - 3 kašike prezli
 
Priprema:
      1. Crni luk, beli luk i peršun 
iseckati što sitnije, ali ručno, ne u secko.
U odgovarajuću posudu staviti mleveno meso, dodati iseckani crni i beli 
luk, kao i peršun. Zatim, dodati jaje, vajkrem (u nedostatku vajkrema 
koristite krem sir), dimljenu alevu papriku, kurkumu, biber, sodu 
bikarbonu, ulje i prezle. Rukom dobro zamesiti smesu. Mesiti je najmanje
 pet minuta. 
     
    
      2. Od pripremljene smese oblikovati 
pljeskavice. Ruke ovlažite vodom, pa zahvatati po punu supenu kašiku 
smese (kašika neka vam bude merna jedinica, koja pri svakom novom 
uzimanju smese treba biti pokvašena) i rukama je oblikovati u lopticu. 
Zatim lopticu samo malo pritisnuti, da se dobije oblik pljeskavice (od 
ove smese treba da vam izađe 16 pljeskavica). Napravljene pljeskavice 
ređati na veći plato (ja sam koristila tacnu za tortu), koji je 
prethodno podmazan ulje. Prekriti pljeskavice providnom folijom i 
ostaviti ih u frižider, da odstoje jedan sat.
     
    
      3. Pre prženja pljeskavice izvaditi 
iz frižidera, da budu na sobnoj temperaturi 10-ak minuta. U odgovarajuću
 posudu sipati ulje, visine 1cm, i staviti ga da se zagreje. Na 
zagrejano ulje spušati pljeskavice i pržiti ih na srednjoj temperaturi. 
Kada jedna strana porumeni okrenuti je da se isprži i druga strana.
     
    
      4. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. 
Pljeskavice poslužiti iz prilog i salatu po vašem izboru.
     
    



Коментари
Постави коментар