Posna pita sa zeljem
Testo:
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 280 ml vode
- 3 kašike ulja
Fil:
- 400 g očišćenog zelja
- 300 g praziluka
- 300 g šampinjona
- 50 g pirinča
- 150 ml vode
- 150 ml ulja
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera sa ukusom limuna
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica đumbira u prahu
Priprema:
1. Zelje sitno iseckati. Šampinjone
iseckati na kockice. Praziluk iseckati na polukrugove. Pirinač dobro
isprati pod mlazom hladne vode. Staviti ga u manju šerpicu, naliti sa
150 ml vode, skuvati i ostaviti da se strane.
2. Fil: U dublju i širu posudu
sipati 150 ml ulja i staviti iseckani praziluk. Staviti na, srednju,
vatru da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti šampinjone i dinstati
pet minuta. Zatim dodati, iz 2-3 puta, iseckano zelje. Dobro promešati i
dinstati dok ne ispari voda, koju je povrće pustilo. Skloniti sa vatre i
dodati skuvani pirinač, suvi biljni začin, biber, kurkumu i đumbir.
Promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekše, testo. Zamešeno testo prebaciti
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na pet delova. Od svakog
dela napraviti jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti desetak
minuta, da se testo odmori.
4. Uzeti jednu jufkicu, staviti je
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je, što tanje, razviti. Preko
razvijene kore preliti 2-3 kašičice ulja, pa rasporediti deo fila.
5. Sa svoje strane koru saviti u
rolat, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane.
Koru, zatim, saviti u oblik puža i staviti na sredinu, dobro podmazane
tepsije. Nastaviti sa razvijanjem i filovanjem kora i ređati ih u krug,
oko postavljene kore. Poređane kore dobro premazati uljem.
6. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi,
premazati toplom vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da se prohladi i
omekša.
7. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti. Ja sam dve kore, urolane, podelila na pola, savila u oblik puža i tako ispekla.
Коментари
Постави коментар