Posna pita sa zeljem
Testo:
- 400 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 280 ml vode
 - 3 kašike ulja
 
Fil:
- 400 g očišćenog zelja
 - 300 g praziluka
 - 300 g šampinjona
 - 50 g pirinča
 - 150 ml vode
 - 150 ml ulja
 
Začini:
- 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica bibera sa ukusom limuna
 - 1 kašičica kurkume
 - 1 kašičica đumbira u prahu
 
Priprema:
      1. Zelje sitno iseckati. Šampinjone 
iseckati na kockice. Praziluk iseckati na polukrugove. Pirinač dobro 
isprati pod mlazom hladne vode. Staviti ga u manju šerpicu, naliti sa 
150 ml vode, skuvati i ostaviti da se strane.
     
    
      2. Fil: U dublju i širu posudu 
sipati 150 ml ulja i staviti iseckani praziluk. Staviti na, srednju, 
vatru da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti šampinjone i dinstati 
pet minuta. Zatim dodati, iz 2-3 puta, iseckano zelje. Dobro promešati i
 dinstati dok ne ispari voda, koju je povrće pustilo. Skloniti sa vatre i
 dodati skuvani pirinač, suvi biljni začin, biber, kurkumu i đumbir. 
Promešati i ostaviti da se ohladi.
     
    
      3. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekše, testo. Zamešeno testo prebaciti 
na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na pet delova. Od svakog 
dela napraviti jufkicu, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti desetak 
minuta, da se testo odmori.
     
    
      4. Uzeti jednu jufkicu, staviti je 
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je, što tanje, razviti. Preko 
razvijene kore preliti 2-3 kašičice ulja, pa rasporediti deo fila.
     
    
      5. Sa svoje strane koru saviti u 
rolat, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane. 
Koru, zatim, saviti u oblik puža i staviti na sredinu, dobro podmazane  
tepsije. Nastaviti sa razvijanjem i filovanjem kora i ređati ih u krug, 
oko postavljene kore. Poređane kore dobro premazati uljem.
     
    
      6. Pitu staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi, 
premazati toplom vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da se prohladi i 
omekša.
     
    
      7. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti. Ja sam dve kore, urolane, podelila na pola, savila u oblik puža i tako ispekla.
     
    



Коментари
Постави коментар