Sočne krmenadle u sosu sa pečurkama
Potrebno je:
- 4 veće (otkošćene) svinjske krmenadle
Marinada za meso:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika kari sosa
- mešavina začina za roštilj
Sos sa pečurkama:
- 250 g šampinjona
- 4 veća češnja belog luka
- 100 ml belog vina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevene mešavinog bibera
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica vlašca
Priprema:
1. Ideju za ovaj recept sam videla na portalu Recepti.
2. Marinada za meso: Sve sastojke za
marinadu staviti u manju šoljicu i dobro sjediniti. Svako parče mesa
posuti (sa obe strane) mešavinom začina za roštilj. Količinu začina
odredite prema ukusu i dobro utrljati u meso. Zatim svako parče mesa (sa
obe strane) premazati sa po jednom kašičicom marinade.
Pripremljeno meso staviti u posudu sa poklopcem (može i jedno parče
preko drugog) i ostaviti u frižider, najmanje 4 sata da odstoji.
3. Meso pre prženja izvaditi da bude
na sobnoj temperaturi pola sata.
U teflonski tiganj (ja sam koristila vok) sipati ulje i staviti da se
zagreje. Na zagrejano ulje spustiti meso, poklopiti i dinstati na
srednjoj temperaturi. Kada meso blago porumeni okrenuti ga na drugu
stranu. Kada se i druga strana isprži izvaditi meso u tanjir, poklopiti
ga i držati na toplom dok se spremi sos.
4. Na masnoću, u kojoj se meso
pržilo, staviti sitno iseckani beli luk. Malo ga propržiti, oko jedan
minut, pa ubaciti šampinjone isečene na listiće (ali ne suviše tanke).
Sipati odmah i belo vino, poklopiti i dinstati dva minuta. Zatim
skloniti poklopac, posuti pečurke sa suvim biljnim začinom, biberom,
origanom, timijanom i vlašcem. Dobro promešati i, na jačoj vatri,
dinstati dok ne ispari suvišna tečnost.
5. Zatim naliti sa pavlakom za
kuvanje, promešati i ostaviti da se sos zgusne, pa skloniti sa šporeta.
Krmenadle poslužiti sa sosom, krompir pireom (ili prilogom po vašem
ukusu) i sezonskom salatom.
Коментари
Постави коментар