Posne štanglice sa plazmom
Kora:
- 220 g mekog brašna
- 180 g šećera
- 3 kašike džema (ili marmelade) po ukusu
- 100 g mlevene posne plazme
- 4 kašike ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
- 400 ml tople vode
Fil:
- 125 g margarina sa ukusom vanile
- 100 g šećera u prahu
- 100 g posne crne čokolade
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g mlevene posne plazme
- 80 ml soka od pomorandže
Glazura:
- 100 g crne posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
1. Prvo pripremiti pleh za pečenje,
vel. 30cm x 20cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati
uljem. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
2. Kora: U vanglicu sipati toplu
vodu i dodati šećer. Šećer mešati žicom za mućenje da se rastopi. Dodati
ulje i džem, pa i džem mešanjem rastopiti. Zatim, dodaj mešavinu
brašna, kakaoa i sode bikarbone. Dobro promešati da ne ostanu grudvice
od brašna. Na kraju, ubaciti mlevenu plazmu i dobro sjediniti sve
sastojke. Sipati testo u pleh i staviti da se peče.
Pečenu koricu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i
ostaviti da se, u plehu, ohladi. Zatim je prevrnuti na radnu površinu,
skloniti pek papir i koricu preseći poprečno, da se dobiju dve korice.
3. Krem: U odgovarajuću posudu
staviti margarin, sobne temperature, dodati šećer u prahu i mikserom
penasto umutiti.Ubaci keks, pa ga mućenjem sjedini sa margarinom. Zatim
dodati rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sve dobro sjediniti mikserom.
Zatim postepeno sipati sok, neprestano muteći, dok se ne dobije krem
koji može da se premaže preko kore.
4. U pleh, u kome se kora pekla,
vratiti polovinu korice (kora koja je bila okrenuta ka dnu pleha
ostaviti da bude na površini) i natopiti je sokom od pomorandže. Preko
sipati fil i ravnomerno ga rasporediti preko cele kore. Preklopiti
drugom koricom i blago pritisnuti da se korica sjedini sa filom. I nju
poprskati sokom od pomorandže.
5. Glazura: U manju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu, dodati ulje i, na tihoj vatri, staviti da se
čokolada rastopi (uz neprekidno mešanje). Skloniti sa vatre, mešati
kašičicom jedan minut i preliti preko kore. Ostaviti da se čokolada
ohladi na sobnoj temperaturi, pa kolač ostaviti u frižider, da se fik
dobro stegne.
6. Kolač iseći na štanglice i poslužiti.
Коментари
Постави коментар