Posne štanglice sa plazmom
Kora:
- 220 g mekog brašna
 - 180 g šećera
 - 3 kašike džema (ili marmelade) po ukusu
 - 100 g mlevene posne plazme
 - 4 kašike ulja
 - 2 kašike kakaoa
 - 2 kašičice sode bikarbone
 - 400 ml tople vode
 
Fil:
- 125 g margarina sa ukusom vanile
 - 100 g šećera u prahu
 - 100 g posne crne čokolade
 - 100 g mlevenih oraha
 - 200 g mlevene posne plazme
 - 80 ml soka od pomorandže
 
Glazura:
- 100 g crne posne čokolade
 - 4 kašike ulja
 
Priprema:
      1. Prvo pripremiti pleh za pečenje, 
vel. 30cm x 20cm. Dno pleha prekriti pek papirom, a stranice premazati 
uljem. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
     
    
      2. Kora: U vanglicu sipati toplu 
vodu i dodati šećer. Šećer mešati žicom za mućenje da se rastopi. Dodati
 ulje i džem, pa i džem mešanjem rastopiti. Zatim, dodaj mešavinu 
brašna, kakaoa i sode bikarbone. Dobro promešati da ne ostanu grudvice 
od brašna. Na kraju, ubaciti mlevenu plazmu i dobro sjediniti sve 
sastojke. Sipati testo u pleh i staviti da se peče. 
Pečenu koricu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i 
ostaviti da se, u plehu, ohladi. Zatim je prevrnuti na radnu površinu, 
skloniti pek papir i koricu preseći poprečno, da se dobiju dve korice.
     
    
      3. Krem: U odgovarajuću posudu 
staviti margarin, sobne temperature, dodati šećer u prahu i mikserom 
penasto umutiti.Ubaci keks, pa ga mućenjem sjedini sa margarinom. Zatim 
dodati rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sve dobro sjediniti mikserom. 
Zatim postepeno sipati sok, neprestano muteći, dok se ne dobije krem 
koji može da se premaže preko kore.
     
    
      4. U pleh, u kome se kora pekla, 
vratiti polovinu korice (kora koja je bila okrenuta ka dnu pleha 
ostaviti da bude na površini) i natopiti je sokom od pomorandže. Preko 
sipati fil i ravnomerno ga rasporediti preko cele kore. Preklopiti 
drugom koricom i blago pritisnuti da se korica sjedini sa filom. I nju 
poprskati sokom od pomorandže.
     
    
      5. Glazura: U manju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu, dodati ulje i, na tihoj vatri, staviti da se 
čokolada rastopi (uz neprekidno mešanje). Skloniti sa vatre, mešati 
kašičicom jedan minut i preliti preko kore. Ostaviti da se čokolada 
ohladi na sobnoj temperaturi, pa kolač ostaviti u frižider, da se fik 
dobro stegne. 
     
    
      6. Kolač iseći na štanglice i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар