Ćufte u pikantnom sosu
Za ćufte: Za sos:
500 g junećeg mlevenog mesa 500 ml pasiranog paradajza
50 g crvenih sojinih ljuspica 100 ml mleka
100 g crnog luka 25 g smeše začina, povrća i drugih
2 kašike ulja sastojaka za ćufte
2 parčeta starog hleba (sredina) 200 ml pavlake za kuvanje (20%mm)
2 kašičice aleve paprike 1 kašičica ljute aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera biozačin
3 veća čena belog luka
25 g smeše začina, povrća i drugih
sastojaka za ćufte (1kesica od 100g)
3 kašičice biozačina
1 jaje
mleko
ulje
Priprema:
1. Sojine ljuspice potopiti vrelom vodom i ostaviti da nabubre (oko 15 min.). Sredinu hleba preliti mlekom, ostaviti da hleb upije mleko, pa ga dobro rukom iscediti. Crni i beli luk što sitnije iseckati. 25 g smeše začina, povrća i drugih sastojaka za ćufte (kesica je u pakovanju od 100 g) preliti sa 50 ml tople vode i ostaviti 10 minuta da odstoji.
2. U vanglicu staviti mleveno meso, dodati isceđene sojine ljuspice, isceđeni hleb, jaje, ulje, iseckani crni i beli luk, alevu papriku, biber, biozačin i pripremljenu smesu za ćufte. Mesiti pet minuta. Malom kašičicom uzimati meso i oblikovati ćufte (malu kašičicu pre svake upotrebe provući kroz ulje, a i ruke nauljiti prilikom oblikovanja ćufti). Ćufte ređati u odgovarajuću posudu, jednu pored druge.
3. U veću posudu sa teflonskim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje poređati ćufte i ispržiti ih na srednjoj temperaturi. Ispržene ćufte izvaditi na tanjir i držati ih na toplom.
4. Sos: U masnoći gde su se pržile ćufte sipati pasirani paradajz i mleko. Promešati i kada provri dodati 25 g smese začina za ćufte u prahu (direktno iz kesice) i ljutu začinsku papriku. Pustiti da krčka 2-3 minuta, pa sipati pavlaku za kuvanje. Dobro sve promešati, vratiti ćufte u sos i krčkati na tihoj temperaturi do željene gustine.
5. Ćufte u pikantnom sosu poslužiti sa prilogom po želji.
Коментари
Постави коментар