Sočne urmašice sa kokosom
Testo:
- 1,5 šoljica šećera
- 2 jajeta
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 kašike kisele pavlake
- 3 šoljice ulja
- 550 g brašna
- 150 g kokosa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/4 male kašičice soli
Sirup:
- 1/2 kg šećera
- 800 ml vode
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 limun
Priprema:
1. Šoljica koja služi kao merna jedinica je od 140 ml.
2. Sirup: Prvo pripremiti sirup, jer
treba da bude hladan prilikom prelivanja urmašica. Limun potopiti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom
(1 kašičicu sode bikarbone rastvoriti u čaši vode) i ostaviti 15
minuta. Zatim ga dobro isprati pod mlazom hladne vode i iseći na
krugove.
U dublju posudu staviti šećer, naliti sa vodom i staviti na jaču vatru
da provri. Kada provri smanjiti temperaturu i na srednjoj temperaturi
kuvati sirup 20 minuta (polupoklopljeno). Pet minuta pred kraj kuvanja
dodati vanilin šećer i limun. Skuvani sirup skloniti sa vatre i ostaviti
da se ohladi.
3. Testo: U vanglicu staviti jaja,
dodati šećer, vanilin šećer i mikserom umutiti. Zatim, dodati ulje i
kiselu pavlaku. Dobro sjediniti. Na kraju dodati mešavinu brašna,
kokosa, praška za pecivo i soli. Rukom dobro sjediniti sve sastojke.
4. Od testa kidati komadiće
(veličina po želji) i formirati loptice. Svaku lopticu testa izdužiti u
mali valjak. Zatim, taj valjak staviti na ispupčani deo rendeta i blago
ga pritisnuti (da se formira šara).
5. Napravljene urmašice poređati u pleh, preko pek papira.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti da se peču. Čim porumene (ne čekati da jako porumene) izvaditi ih iz rerne.
6. Vrele urmašive preliti sa hladnim
sirupom, iz dva puta. Prvo ih preliti sa polovinom sirupa, sačekati da
upiju sirup pa ih preliti sa ostatkom sirupa. Sačekati da se ohlade na
sobnoj temperaturi, pa ih ostaviti u frižider (najbolje su kada prenoće u
frižideru).
Poslužite ih i uživajte u ukusu...
Коментари
Постави коментар