Lepinja, somun
Potrebno je:
400 g brašna
250 ml mleka
1/2 kockice kvasca (od 40/50g)
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje lepinje:
1 žumance
1 kašika mleka
susam, ćurekot (crni kim)
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje vrlo malo brašna mesiti sve dok ne dobijete elastično, mekano, testo koje se ne lepi za ruke. Testo vratiti u pobrašnjenu vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Veći pleh (ja sam koristila pleh od el. šporeta) prekriti pek papirom. Naraslo testo blago prebaciti na pek papir. Rukama pritiskati sredinu i formirati krug, koji će na krajevima biti malo deblji u odnosu na sredinu testa. Rub testa treba da bude oko 2cm debljine. Formirani somun prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da testo malo naraste.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka, posuti susamom i ćurekotom i staviti da se peče.
4. Kada somun porumeni izvaditi ga iz rerne, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Prohlađeni somun iskidati rukom i poslužiti.
Коментари
Постави коментар