Voćna keks torta
Sastojci za koru:
300 g mlevenog plazma keksa
80 g rastopljenog maslaca
80 g šećera u prahu
100 ml mleka
Fil:
1/2 l slatke pavlake
400 g grčkog jogurta
220 g šećera u prahu
80 g kandiranog pomela
Dekoracija:
2 mandarine
1 kivi
pomelo kandirani
Preliv za voće: 1 kašika želatina u prahu i 100 ml vode
Priprema:
1. Kora: Obruč kalupa za torte, vel. 24cm, obložiti prijanjajućom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu za tortu. Mesto gde će se formirati korica blago premazati ulje,
U vanglicu staviti mleveni keks, dodati šećer u prahu, rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti sastojke. Napravljenu smesu prebaciti u sredinu obruča i kašikom formirati koru. Tacnu sa korom ostaviti na stranu, ne mora u frižider.
2. Fil: Kandirani pomelo staviti u secko i usitniti ga na male komadiće. U odgovarajuću posudu sipati grčki jogurt, dodati šećer u prahu i sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom. Posebno umutiti slatku pavlaku. U umućenu slatku pavlaku dodati, iz dva puta, jogurt sa šećerom. Špatulom ili drvenom varjačom dobro sjediniti sastojke. Na kraju ubaciti komadiće pomela. Promešati, da bi se komadići pomela ravnomerno rasporedili u filu. Pripremljeni fil izručiti preko kore i ravnomerno ga rasporediti.
3. Preko fila staviti voće. Kašiku želatina preliti sa 50 ml hladne vode i sačekati da želatin nabubri. Zatim ga staviti na tihu vatru da se otopi (paziti da ne provri). Kada se želatin otopio sipati još 50 ml tople vode. Promešati i skloniti sa vatre. Malom kašičicom prelivati želatin preko svakog parčeta voća (možete i da ga sipate preko voća, ali moja deca ne vole onaj želatinasti sloj koji se stvori, pa ga ja samo prelijem preko voća). Prelivanje morate brzo da uradite, da vam se želatin ne hladi, a samim tim se i steže.
4. Napravljenu tortu ostaviti ufrižider preko noći. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera i skloniti obruč. Uživajte, torta je fantastična...
Ideju za recept sam videla na internetu (Njam).
Коментари
Постави коментар