Čokoladni kolač sa kikirikijem i čilijem



Potrebno je:

150 g mekog brašna T-400
70 g kakaoa
100 g smeđeg šećera
150 g kristal šećera
160 g putera istopljenog i ohlađenog
3 jajeta
120 g iseckane crne čokolade na sitne komadiće (u secku)
60 g iseckanog neslanog kikirikija na sitne komadiće (u secku)
1/2 čajne kašičice čilija u prahu

Priprema:

1. Dve vrste šećera se stavljaju iz vrlo opravdanog razloga. Naime, kristal šećer daje slatkoću i pomaže pri stvaranju glatke i hrskave površine kolača, a smeđi šećer daje sočnu vlažnost unutrašnjem delu kolača.
Prvo pripremiti pleh vel. 20cm x 20cm. Ceo pleh obložiti pek papirom, pa papir premazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 160 stepeni. U dublju posudu staviti brašno, dodati prosejani kakao, obe vrste šećera, puter i jaja. Mikserom mutiti sve dok se ne dobije glatka smesa. Ubaciti mešavinu čokolade, kikirikija i čilija (čili možete i da izostavite, posebno ako će kolač jesti i deca). Sve sjediniti mikserom.

2. Umućenu smesu kašikom prebaciti u pleh i poravnati da bi testo bilo iste debljine. Staviti da se peče. Kolač je gotov kada je gornja površina kolača blago tvrda ili suva na dodir (meni je trebalo 45 minuta da se kolač ispeče u rerni sa ventilatorom). Gotov kolač ostaviti da se ohladi u plehu, a zatim ga iseći na kocke.

Коментари

Популарни постови