Kukuruzne piroške
Potrebno je:
200 g kukuruznog brašna
400 g pšeničnog brašna
100 ml vode
150 ml jogurta
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1/3 kockice svežeg kvasca (od 40 g)
200 g izmrvljenog sira
2 jajeta
Priprema:
1. Pošto se danas teško nalazi svež kvasac (kao i suvi) povećajte količinu praška za pecivo (1,5 kesica). U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, prašak za pecivo i promešati. Zatim, dodati jogurt, sir, jaja i pripremljeni kvasac. Umesiti testo, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da naraste. Ukoliko nemate kvasac, testo ostaviti da odmori 10-ak minuta, pa ga razviti.
2. Naraslo testo prebaciti na nauljenu podlogu i razviti ga 1,5-2cm debljine. Razvijeno testo iseći na trake, širine 2cm a dužine po želji.
3. U odgovarajuću posudu staviti ulje (oko 2cm visine) i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spuštati piroške da se prže. Ispržene piroške vaditi na kuhinjski papir da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa prilogom po želji.
Recept sam videla na internetu (Lako je kuvati).
Коментари
Постави коментар