Kuglof sa tikvicama
Potrebno je:
400 g tikvica
4 jaja
80 ml jogurta
100 g kisele pavlake
100 g krem sira
40 ml ulja
4 struka sremuša
100 g kukuruznog brašna
60 g pšeničnog brašna
1+1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo
140 g kačkavalja (edamer, trapist, gauda...)
maslac
Priprema:
1. Kalup za kuglof vel. 26cm dobro premazati maslacem i ostaviti u frižider, dok se spremi sve što je potrebno. Tikvice oljuštiti i krupno narendati. Posuti ih sa kašičicom soli, promešati i ostaviti 15-ak minuta da puste vodu. Zatim ih dobro, rukama, ocediti. Sremuš sitno iseckati. Rernu uključiti da se zagreje na 220 stepeni.
2. U odgovarajuću posudu odvojiti belanca od žumanaca. U belanca dodati kašičicu soli i čvrsto ih umutiti. Dodati žumanca i mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Ubaciti jogurt, kiselu pavlaku, krem sir (ja sam koristila krem sir za začinskim biljem) i ulje. Umutiti. Dodati mešavinu kukuruznog brašna, pšeničnog brašna i praška za pecivo. Dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju dodati isceđene tikvice i iseckani sremuš. Promešati varjačom.
3. Izvaditi kalup za kuglof iz frižidera. Na dno kalupa krupno narendati kačkavalj. Preko kačkavalja sipati spremljeno testo, poravnati površinu testa i staviti da se peče. Kuglof peći 35 minuta (pečen je kada se odvoji od stranica kalupa).
4. Pečeni kuglof izvaditi iz rerne, ostaviti 10-ak minuta, pa ga preokrenuti na tacnu. Poslužiti ga uz jogurt, kiselo mleko, pavlaku ili uz neku salatu koju volite.
Recept sam videla od Aide Van der Ven - Hadžić.
Коментари
Постави коментар