Hleb u obliku pletenice
Potrebno je:
450 g brašna
130 ml mleka
1/2 kockice svežeg kvasca (20-25g)
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
130 ml jogurta
1/4 kašičice sode bikarbone
50 ml ulja
1 jaje
Za premazivanje hleba:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. Jogurt sipati u manju čašu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti da se rastvori. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, jogurt sa sodom bikarbonom, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Jufke pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da testo odstoji.
2. Zatim, uzeti jednu jufku i razviti je oklagijom u obliku elipse, dužine 22cm. Na razvučenu jufkicu oštrim nožem napraviti uzdužno zareze, sedam puta, na rastojanju 1,5-2cm.
3. Uzeti prvi zarez (rasečeni deo), povući ga malo napred, pa ga okrenuti na desnu stranu, da se dobije oblik broja osam. Prstom podignuti drugi zarez, malo ga razvući, donji deo (oblika osam) podići uvis i podignuti zarez se provuče kroz njega i tako nastaviti sa provlačenjem formirajući pletenicu (svaki naredni presečeni deo provući kroz prethodni i uvek taj provučeni deo povući napred). Vrh zadnjeg provučenog testa podaviti ispod formirane pletenice. Na isti način napraviti i ostale hlebčiće.
4. Formirane pletenice poređati u pleh preko pek papira i ostaviti ih da narastu. Narasle hlebčiće premazati mešavinom žumanceta i mleka. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni i staviti hleb da se peče.
5. Kada hleb dobije rumenu boju izvaditi ga iz rerne i prekriti kuhinjskom krpom. Ostaviti ga da se prohladi.
Коментари
Постави коментар