Mađarski gulaš



Potrebno je:

1/2 kg junećeg mesa od buta
400 g crnog luka
60 ml ulja
1/2 kašičice majčine dušice
1 kašičica kumina
1/2 kašičice majorana
3 veća češnja belog luka
1 manja vezica peršuna
100 g šargarepe
60 g korena celera
1 vrhom puna kašika paradajz pirea
2 pune kašičice slatke aleve paprike
1 puna kašičica ljute tucane paprike
1 kašičica mlevenog bibera
2 listića lovora
suvi biljni začin po ukusu
vrela voda

Priprema:

1. Meso iseći na kockice veličine zalogaja. Crni luk iseći što sitnije (u secko). Peršun sitno iseckati, kao i beli luk. Šargarepu iseći na polukrugove, a koren celera iseći na kockice. 

2. U dublju posudu sipati ulje i odmah dodati iseckani crni luk. Posuti sa pola kašičice soli (da se luk bolje sjedini) i promešati. Staviti da se dinsta na srednjoj temperaturi, dok se ne dobije gusta, želatinasta, smesa. 

3. Dodaj, zatim, paradajz pire, slatku alevu papriku, ljutu tucanu papriku, biber, majčinu dušicu, kumin, majoran, beli luk i iseckano meso. Dobro promešati. Ubaciti iseckanu šargarepu, celer i peršun. Promešati. Naliti vrelu vodu, samo koliko da voda prekrije sastojke. Ubaciti listiće lovora i posuti sa suvim biljnim začinom. Poklopiti posudu i kada tečnost provri smanjiti temperaturu (meni je jačina grejne ploče šporeta od 1-9, ja sam jelo krčkala na 4) i krčkati gulaš 2-3 sata (zavisi od mesa). 
Kada se sve sjedini i dobije gustinu, gulaš je spreman za jelo.

Коментари

Популарни постови