Mlečni hleb



Potrebno je:

1/2 kg brašna
200 ml mleka
2 kašike kiselog mleka
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1/2 kockice svežeg kvasca

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, kiselo mleko, jaja, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti u vanglici, vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

2. Kalup za hleb, vel. 30cm x 11cm x 8cm, dobro premazati maslacem (možete dno kalupa da prekrijete pek papirom). Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i rukama ga razvući u dužinu kalupa u kome će se peći. Staviti formirano testo u kalup, prekriti kalup providnom folijom i ostaviti da testo naraste. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.

3. Naraslo testo premazati mešavinom vrele vode i ulja (1:1) i staviti da se peče. Kada korica porumeni izvaditi kalup iz rerne i hleb prebaciti na veću kuhinjsku krpu. Umotati hleb u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Коментари

Популарни постови