Spanać sa jajima



Potrebno je:

1/2 kg spanaća
100 g crnog luka
2 veća češnja belog luka
1/2 manje vezice peršuna
1 kašičica suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
60 g maslaca

Preliv:

3 jaja
100 g sitnog sira
1 čaša kisele pavlake (od 180g)
1/2 kašičice soli

Priprema:

1. Spanać očistiti i oprati. Odvojiti 100 g spanaća na stranu, a ostatak spanaća staviti u provrelu, slanu, vodu i blanširati ga vrlo kratko, oko 2 minuta. Zatim, rešetkastom kašikom ga izvaditi i odmah naliti hladnom vodom. Na taj način spanać zadržava lepu, zelenu, boju. Dobro ga ocediti i sitno iseckati. Spanać koji smo odvojili, takođe, iseckati ali na malo šire trake. Peršun sitno iseckati. Pomešati oba iseckana spanaća i peršun. Crni i beli luk sitno iseckati.

2. U odgovarajuću posudu staviti maslac da se otopi. Na otopljeni maslac dodati iseckani crni luk i pržiti ga na srednjoj temperaturi sve dok ne postane staklast. Dodati beli luk, promešati i kada beli luk pusti svoju aromu ubaciti iseckani spanać i peršun. Dobro promešati. Posuti sa suvim biljnim začinom i biberom i promešati. Dinstati spanać, na tihoj temperaturi, pet minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 190 stepeni.

3. Preliv: U odgovarajuću posudu razbiti jaja, dodati so i žicom za mućenje ih umutiti (ne treba ih dugo mutiti, samo da se lepo sjedine). Dodati sitan sir i pavlaku i sjediniti dobro sve sastojke. Posudu za pečenje dobro premazati maslacem (ja sam koristila posudu prečnika 24cm).

4. Spanać prebaciti u posudu za pečenje i preko preliti pripremljeni preliv. Varjačom polako promešati, da bi preliv svuda bio raspoređen. Staviti da se peče. U toku pečenja ako površina "nabubri" izvadite posudu i viljuškom izbockati površinu jela. Jelo peći sve dok ne dobije rumenu boju.

5. Gotovo jelo prohladiti i poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom...


Коментари

Популарни постови