Voćna torta sa keksom i malinama
Kora:
150 g plazma keksa u komadu
mleko
rum
Fil 1:
1/2 kg mlevenog plazma keksa
4 kašike krema od lešnika (nutela...)
100 g otopljenog maslaca
400 g kisele pavlake
1/2 količine umućenog šlaga (fil 2)
400 g malina
Fil 2:
200 g belog šlag krema u prahu
400 ml hladnog mleka
50 g šećera u prahu
Dekoracija:
150 g belog šlag krema u prahu (2 kesice od po 75g)
240 ml hladnog mleka
Priprema:
1. Kora: Obruč kalupa za torte, vel. 26cm, obložiti providnom folijom i staviti ga na tacnu za tortu. Sredinu unutar obruča blago premazati uljem.
Keks umakati u toplu mešavinu mleka i ruma (oko 150 g mleka + 1 kašika ruma) i poređati ga na tacnu za tortu (unutar postavljenog obruča).
2. Fil 1: Mleveni keks staviti u dublju posudu. Dodati krem od lešnika i otopljeni (prohlađeni) maslac. Promešati špatulom ili drvenom varjačom. Dodati kiselu pavlaku i varjačom dobro sjediniti sastojke (ne koristi se mikser, da ne "razbije" previše pavlaku). U fil dodati pola količine umućenog šlaga i varjačom sve sjediniti. Na kraju ubaciti maline i samo ih blago promešati, da se sjedine sa filom.
3. Fil 2: Krem šlag u prahu dobro umutiti sa hladnim mlekom. Na kraju ubaciti šećer u prahu i sjediniti ga sa šlagom.
4. Preko korice za tortu staviti pola količine fila sa voćem i kašikom ga ravnomerno rasporediti. Zatim, fil premazati sa 4 pune kašike belog fila. Preko pažljivo naneti ostatak voćnog fila. Drugu polovinu fila pažljivo nanositi kašikom (prvo prema stranicama, pa popuniti sredinu torta) da se ne bi voćni fil "pomešao" sa belim filom. Na kraju preko fila rasporediti ostatak umućenog šlaga. Poravnati šlag i tortu ostaviti u frižider, najmanje 5 sati (a možete je ostaviti i preko noći).
5. Posle datog vremena tortu izvaditi iz frižidera i skloniti obruč. Za dekoraciju umutiti šlag sa mlekom i tortu dekorisati po svom ukusu (ja sam otopila 2 štangle crne čokolade i 1 kašiku ulja, sačekala da se ohladi i kašičicom sipala po ivicama torte).
recept sam videla na blogu Šerpica Recepti - Ivana Dinulović.
Коментари
Постави коментар