Tikvice i plavi patlidžan sa prelivom



Potrebno je:

300 g tikvica
300 g plavog patlidžana
100 g šargarepe
100 g krompira
100 g crnog luka
100 g paradajza
3 veća češnja belog luka
2 kašike ajvara
1/2 ljute papričice
1 svinjska dimljena kobasica (juneća ili pileća kobasica)
100-150 g kravljeg, masnijeg, sira
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice mlevenog bibera
40 ml ulja

Preliv:

180 g kisele pavlake (1 čaša)
2 jajeta
suvi biljni začin
mleveni biber

Priprema:

1. Tikvicu i plavi patlidžan oljuštiti i iseći na krugove, debljine 0,5cm. Staviti ih u odvojene posude i posoliti ih sa po pola kašičice soli, promešati i ostaviti pola sata da povrće pusti vodu. Šargarepu i krompir iseći na krugove, beli luk iseći na četiri dela, crni luk iseći na režnjeve paradajz iseći na krugove, pa svaki krug preseći na četiri dela, ljutu papričicu sitno iseckati, kobasicu iseći na krugove i sir, viljuškom, izmrviti.

2. Posle proteka datog vremena ocediti vodu koju su pustile tikvice i plavi patlidžan. Plavi patlidžan isprati pod mlazom hladne vode (tikvice ne treba) i poređati ih na kuhinjski papir, da bi papir upio višak vode.

3. Ja sam koristila pleh vel. 24cm. Pleh podmazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Na dno pleha poređati tikvice, a preko staviti šargarepu. Preko šargarepe rasporediti krompir, zatim crni luk, beli luk i ljutu papričicu. Ajvar staviti u gomilicama, tako da ga ima preko cele površine. Preko rasporediti kobasice, pa plavi patlidžan i na kraju staviti paradajz. Posuti sa suvim biljnim začinom i biberom. Preliti uljem, prekriti alu folijom i staviti da se peče jedan sat.

4. Zatim, izvaditi pleh, skloniti foliju (pažljivo da se ne opečete od pare) i rasporediti izmrvljeni sir. Preliti sa pripremljenim prelivom (jaja i kiselu pavlaku dobro sjediniti žicom za mućenje i dodati začine po ukusu) i vratiti jelo da se zapeče.

5. Poslužiti toplo, mada je veoma ukusno i kada se ohladi.



Коментари

Популарни постови