Hleb sa maslacem


 
Potrebno je:

400 g brašna (T-400)
1,5 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 kašika mlevenog lana
60 ml jogurta
40 g rastopljenog maslaca
1/2 kocice kvasca
150 ml vode

Za premazivanje testa:

60 g zamrznutog maslaca

Za premazivanje hleba: jogurt

Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, kašičicu šećera i lan. Promešati kašikom. Dodati jogurt, rastopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ako treba dodati još malo brašna i mesiti da se dobije mekano, elastično testo. Testo ostaviti u nauljenu vanglicu, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da uskisne. Kada testo naraste, premesiti ga i ostaviti da još jedanput naraste. 

2. Za pečenje hleba koristila sam pleh 30cm x 12cm x 8cm. Dno pleha prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem. 

Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Posuti ga sa malo brašna i oklagijom razviti u pravougaoni oblik, vel. 30cm x 40cm. Preko testa narendati polovinu zamrznutog malsaca. Testo uviti u rolat, počevši od šire strane. Ponovo razviti testo (iste veličine), narendati ostatak zamrznutog maslaca i uviti u rolat, ali sada počevši od uže strane. Rolat iseći na 10 jednakih delova. Isečeni rolat prebaciti u pripremljeni pleh. Prekriti pleh providnom folijom i ostaviti da hleb naraste.

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Narasli hleb premazati jogurtom i posuti semenkama susama i lana. Staviti da se peče (ja sam ga pekla 35 minuta u rerni sa ventilatorom). Kada hleb porumeni probati čačkalicom da li je pečen. Pečeni hleb izvaditi iz pleha i odmah ga umotati u veću kuhinjsku krpu. Ostaviti da se prohladi.

Коментари

Популарни постови