Leskovačka mućkalica



Potrebno je:

500 g svinjskog mesa sa roštilja
1/2 kg paradajza
1/2 kg paprika
200 g crnog luka
3 veća češnja belog luka
2 kašike ljutenice (ili 1-2 ljute papričice)  
2 kašičice aleve paprike
2 kašičice biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
100ml ulja
150 ml vrele vode

Priprema:

Leskovačka mućkalica je najbolje jelo koje možete da pripremite od ostatka mesa s roštilja. Obično tada, na roštilju, ispečem i paprike, namenski za ovo jelo. Meso i paprike možete da spremite i u stanu, meso da ispržite na gril tiganju ili u običnom tiganju, a paprike da ispečete na ringli ili u rerni. Ali, specifičnos ovog jela je upravo ta aroma koja se dobija od roštilja...

1. Svinjsko meso koje vam je ostalo od roštilja iseći na kocke i ostaviti na stranu. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Papriku ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kocke. Crni i beli luk sitno iseckati.

2. U odgovarajuću posudu sipati ulje i dodati iseckani crni luk. Preliti sa vodom i staviti da se krčka na srednjoj temperaturi (ne poklapati).  Luk dinstati sve dok se ne pretvori u kašastu smesu, uz često mešanje. Zatim ubaciti iseckani paradajz, promešati i nastaviti sa dinstanjem. Kada se tečnost od paradajza smanjila na pola dodati pečenu papriku i promešati. Posuti sa alevom paprikom, biljnim začinom i biberom. Promešati. Dodati ljutenicu (ili iseckanu ljutu papričicu) i iseckani beli luk. Dinstati 2-3 minuta, pa ubaciti isečeno meso. Promešati, smanjiti temperaturu, i na tihoj temperaturi krčkati jelo dok se se zgusne.

3. Mućkalicu servirati uz domaći hleb ili lepinje. 

Коментари

Популарни постови