Tabule salata
Potrebno je:
100 g bulgura
200 ml vode
1/2 kašičice soli
1 vezica peršuna
2 paradajza
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1/2 srednjeg krastavca
1 ljubičasti luk
5-6 listića mente
prstohvat mlevenog karanfilića
sok od 1/2 limuna
1/2 kašičice mlevenog bibera
3-4 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
1. Bulgur pšenicu isprati hladnom vodom i staviti u posoljenu vodu (odnos bulgura i vode je uvek 1:2) i zagrevati do ključanja u poklopljenoj posudi. Kada voda proključa, smanjiti na najnižu temperaturu i kuvati pet minuta, odnosno dok bulgur ne upije svu vodu. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno da se ohladi.
2. Peršun i listiće mente sitno iseckati. Paradajz i papriku iseći na kocke. Krastavac iseći na polukrugove. Ljubičasti luk iseći na režnjeve (umesto starog luka može da se stave 2-3 struka mladog crnog luka).
3. U odgovarajuću dublju posudu staviti ohlađeni bulgur. Dodati sve iseckane sastojke i promešati. Ubaciti mleveni karanfilić, mleveni biber, sok od limuna i maslinovo ulje. Promešati, probati i posoliti po ukusu. Poklopiti i ostaviti pola sata u frižideru, da se ukusi sjedine.
4. Salata je toliko ukusna da može da posluži i kao posno jelo.
5. Recept sam videla od Kristine Gašpar. Ja sam samo dodala još ponešto od sastojaka...
Коментари
Постави коментар