Lepinje


 

Potrebno je:

450 g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1/2 kockice kvasca
40 ml ulja
300 ml vode

Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, kašičicu šećera, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo je dosta mekano, pa da biste ga domesili nauljite ruke. Preko vanglice (koja se naulji, pa se stavi testo) stavite providnu foliju i ostavite da testo naraste. Naraslo testo premesiti i ostaviti ponovo da naraste. Zatim ga prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20 minuta. 

2. Nakon datog vremena prstima, obe ruke, "izbockajte" jufkice i formirajte lepinjice debljine 0,5cm. Lepinjice prebaciti u pleh preko pek papira. Pokriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti još 20 minuta da naraste. 

3. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Drvenom varjačom napraviti šare na lepinjicama, premazati ih vodom i staviti da se peču. Ko želi može lepinjice da pospe susamom ili semenkama po želji. Ja sam lepinje pekla 30 minuta u rerni sa ventilatorom. 

4. Pečene lepinje premazati vodom, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade.

Коментари

Популарни постови