Natašine kiflice


 
Potrebno je:

2 jaja
2 kašike šećera
250 ml mleka
1,5 kašičica soli
1/2 kockice svežeg kvasca
60 ml ulja
630 g brašna (T-500)

Još je potrebno:

1 jaje
1 kašičica jogurta
susam, ćurekot...
maslac


Priprema:

Kiflice sam radila po receptu Nataše Ristić. Prvi put kada sam pročitala recept znala sam da ću morati da ih isprobam. Malo me je bunilo što se testo zamesi sa vrelim mlekom, ali sigurno ta "caka" daje kiflicama neodoljivu mekoću (sa blago hrskavom koricom) i savršen ukus. Od ovog testa možete napraviti krofne, štrudle, pogače...Što se mene tiče ovo testo je, od sada, u mojoj kuhinji pod brojem jedan za pravljenje kiflica (dok ga ne isprobam i za druga peciva). Ja sam pravila pola mere, pa sam tako i dala količinu sastojaka...

1. Cela jaja razbiti u vanglicu. Dodati šećer i mutiti mikserom dok blago ne pobele. Dodavati, uz neprestano mućenje mikserom, vrelo mleko. Posle 2-3 minuta dodati pola kockice izmrvljenog kvasca, ulje i so. Umutiti. Postepeno dodavati brašno i mesiti sve dok se ne dobije mekano testo koje se ne lepi za ruke. Testo ostaviti u vanglicu, prekriti ga providnom folijom (ili plastičnom kesom) i ostaviti da narste. naraslo testo premesiti i ostaviti da još jedanput naraste. 

2. Testo, zatim, prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati lopticu testa. Uzeti jednu lopticu testa i oklagijom je razviti u krug, debljine 2-3 mm. Krug testa podeliti na četiri dela i uvijati kiflice. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Isti postupak ponoviti i sa ostalim testom. Kiflice možete filovati slanim ili slatkim filom, po želji. Ja sam ih napravila bez fila.

3. Napravljene kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom dobro umućenog jajeta i jogurta. Posuti ih semenkama po želji. Na svaku kiflicu staviti po komadić maslaca (otprilike veličine zrna pasulja). Staviti da se peču u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni. 

4. Pečene kiflice (kada dobro porumene) izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Коментари

Популарни постови