Pohovani plavi paradajz


 
Potrebno je:

 2 komada plavog paradajza srednje veličine
2 jaja
1/3 kašičice belog luka u prahu
1/3 kašičice mlevenog bibera
prezle
so
ulje

Priprema:

1. Sa plavog paradajza skloniti listiće pored drške (drška ostaje). Preseći ga na pola, po dužini. Uzeti jednu polovinu plavog paradajza i položiti ga ravnom stranom na radnu površinu. Iseći ga na 5-6 delova, ali tako da 1cm do drške ostaje neisečen. Posoliti ga dobro sa svih strana i staviti ga u posudu, ispod koje treba stavititi tanjirić da bi posuda bila polunagnuta i da se voda lakše slije. Ostaviti paradajz pola sata. Zatim ga rukama blago ispretiskati i ocediti ostatak vode.

2. U odgovarajuću dublju posudu razbiti jaja, dodati beli luk, biber i so po ukusu. Žicom za mućenje umutiti jaja. U drugu posudu sipati prezle. Uzeti polovinu paradajza, umočiti ga u jaja (pazeći da i rasečeni delovi budu umočeni) sa obe strane, pa zatim u prezle. 

3. U tiganj, sa nelepljivim dnom, sipati ulje visine 1cm. Zagrejati ga na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spustiti pripremljenu polovinu paradajza i viljuškom razmaknuti isečene delove, da se dobije oblik lepeze. Pržiti ga dok donja strana ne porumeni, pa ga okrenuti da se i druga strana isprži. 

4. Prženi paradajz izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ga sa prilogom po želji.

5. Recept sam videla na sajtu Cookist recipes.




Коментари

Популарни постови