Punjeno pile (ali ne na klasičan način)


 

Potrebno je:

1 pile od 2kg
150 g šargarepe
100 g paprika
1 veza mladog crnog luka
1/2 vezice peršuna
300 g bukovača
200 ml pileće supe 
1 jaje
60 ml ulja
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičicu mlevenog bibera
1 kašičicu karija

Priprema:

1. Prvo pripremiti pile za punjenje. Pile raseći uzdužno od vrata. Razdvojiti kožu od mesa, pri tom pazeći da se koža ne ošteti, te izvaditi belo meso sa kostima a batake, krilca i kožu ostaviti u komadu. Najbolje da zamolite mesara da vam to uradi, jer sam se ja, da budem iskrena, baš namučila oko odvajanja belog mesa a da ne oštetim kožicu. Pripremljeno pile posuti suvim biljnim začinom po ukusu.

2. Belo meso samleti, mladi luk iseći na krugove, šargarepu i papriku na štapiće, bukovaču na kockice, a peršun sitno iseckati.

3. Na ulju propržiti šargarepu, oko pet minuta, a potom dodati papriku, bukovače i mladi luk, te dinstati uz povremeno dolivanje supe (supu skuvajte tako što u 200 ml provrele vode ubacite pola kockice za pileću supu i kuvati dok se kockica ne rastopi) dok povrće ne omekša. Kada povrće omekša skloniti ga sa vatre i ostaviti da se ohladi.

4. Ohlađeno povrće staviti u vanglicu, dodati mleveno belo meso, jaje, začiniti (možete dodati i vaše omiljene začine) i rukom dobro sjediniti. 

5. Pripremljenim nadevom napuniti unutrašnjost pileta, pa kožu pričvrstiti kuhinjskim koncem (ja sam sa iglom i koncem, bukvalno, zašila taj deo, kako bih spojila pile).pa kožu pričvrstiti kuhinjskim koncem (ja sam sa iglom i koncem, bukvalno, zašila taj deo, kako bih spojila pile). Punjeno pile staviti u odgovarajuću podmazanu posudu, preliti ga sa 100 ml ulja, poklopiti (ili dobro prekriti alu folijom) i staviti u, prethodno zagrejanu , renu da se peče na 200 stepeni - 1,5 sat. Zatim izvaditi posudu iz rerne i pažljivo skloniti poklopac. Ako je pile dosta pustilo masnoće malo je ocedite, pa vratiti pile u rernu i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni. Ako je potrebno, pažljivo, preokrenuti pile da porumeni i donja strana. 

6. Pečeno pile izvaditi na tacnu za služenje, prekriti ga alu folijom i ostaviti pola sata. Zatim ga iseći i poslužiti sa salatom po želji.

Коментари

Популарни постови