Zapečeni karfiol u kremastom sosu


 

Potrebno je:

1 glavica od 1/2 kg karfiola
100 g suhomesnatog (po izboru)
1 kašičica soli

Preliv:

200 ml krema za kuvanje
200 ml mleka
100 ml jogurta
60 ml ulja
1 jaje
2 kašike brašna
1 kašičica karija
2 kašike rendanog parmezana
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice mlevenog bibera

Još je potrebno:

2 kašike prezli
100 g rendanog kačkavalja (gauda...)

Priprema:

1. Karfiol iskidati na cvetove i staviti ga u dublju posudu. Staviti i lišće karfiola. Naliti sa vodom, posoliti i staviti da provri (poklopljeno). Od momenta ključanja kuvati na srednjoj temperaturi pet minuta. Zatim, karfiol i lišće procediti. Lišće sitno iseckati. Cvetove karfiola, ako su krupni, preseći na pola ili na četvrine.

2.  Ja sam jelo spremala u tepsiji prečnika 24 cm. Tepsiju malo podmazati uljem i poređati karfiol. Preko staviti iseckano lišće i suhomesnato isečeno na trake (možete ga iseći i na kockice...).

3. Preliv: Sve sastojke za preliv staviti u vanglicu i žicom za mućenje dobro sjediniti. Probati da li treba dodati još suvog biljnog začina. Preko pripremljenog karfiola sipati, svuda, ravnomerno preliv. Preko preliva posuti prezle i na kraju posuti ravnomerno rendanim kačkavaljem (kačkavalj stavite po izboru).

4. Staviti jelo u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni da porumeni. Ostaviti da se prohladi, iseći i poslužiti uz salatu po želji.

Коментари

Популарни постови