Grčka portokalopita
Potrebno je:
280 g debljih kora za pitu
1 kg pomorandži (5 komada)
80 g šećera
2 jajeta
200 ml gustog jogurta
100 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
Sirup:
200 ml soka od pomorandže (3 veće pomorandže)
200 ml vode
240 g šećera
Priprema:
Grčka portokalopita je desert koji spada u bisere grčke kuhinje. Veoma sočna, sa neodoljivim ukusom pomorandže...
1. Kore raširiti na stolnjak i ostaviti ih da se potpuno osuše (oko dva sata). Zatim ih, rukama, sitno izmrviti. Pomorandže staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom i ostaviti ih da odstoje pola sata. Zatim ih dobro isprati pod mlazom hladne vode.
2. Sirup: U odgovarajuću posudu staviti isceđeni sok od pomorandže, dodati vodu i šećer. Promešati i staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati sirup (poklopljeno) na srednjoj temperaturi 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti sirup da se ohladi.
3. Dve pomorandže staviti u dublju posudu, naliti ih sa vodom i kuvati ih jedan sat. Od treće pomorandže izrendati koricu. Od preostale dve pomorandže, kao i one od koje se izrendala korica iscediti sok i ostaviti ga na stranu. Kuvane pomorandže malo prohladiti i iseći na kockice (skloniti koštice). Isečene pomorandže staviti u blender i dodati isceđeni sok koji smo ostavili na stranu. Sve samleti u kašastu smesu.
4. Pleh vel. 30cm x 20cm podmazati uljem, dno i stranice. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
U vanglicu razbiti jaja, dodati šećer i penasto umutiti. Ubaciti jogurt, ulje, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Umutiti. Iz dva puta dodati izmrvljene kore i kašikom ih sjediniti sa ostalim sastojcima. Sipati u pripremljeni pleh i staviti pitu da se peče 45 minuta.
5. Pečenu pitu izvaditi i preliti hladnim sirupom. Prvo je preliti sa pola količine sirupa, pa kada upije preliti i sa ostatkom sirupa. Pitu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je staviti u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji celu noć u frižideru, pre posluženja (ako možete da izdržite).
Bas sam svuda trazila recept jer sam cula da je ovaj kolac veoma ukusan. I evo, Verica ga objavila. Hvala puno, Verice
ОдговориИзбришиDrago mi je Vesna, veoma ukusan kolač.
ИзбришиNisam ni ja probavu
ОдговориИзбришиJa ga pravim sutra
ОдговориИзбриши