Grčka portokalopita


 

Potrebno je:

280 g debljih kora za pitu
1 kg pomorandži (5 komada)
80 g šećera
2 jajeta
200 ml gustog jogurta
100 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Sirup:

200 ml soka od pomorandže (3 veće pomorandže)
200 ml vode
240 g šećera

Priprema:

Grčka portokalopita je desert koji spada u  bisere grčke kuhinje. Veoma sočna, sa neodoljivim ukusom pomorandže...

1. Kore raširiti na stolnjak i ostaviti ih da se potpuno osuše (oko dva sata). Zatim ih, rukama, sitno izmrviti. Pomorandže staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom i ostaviti ih da odstoje pola sata. Zatim ih dobro isprati pod mlazom hladne vode. 

2. Sirup: U odgovarajuću posudu staviti isceđeni sok od pomorandže, dodati vodu i šećer. Promešati i staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati sirup (poklopljeno) na srednjoj temperaturi 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti sirup da se ohladi.

3.  Dve pomorandže staviti u dublju posudu, naliti ih sa vodom i kuvati ih jedan sat. Od treće pomorandže izrendati koricu. Od preostale dve pomorandže, kao i one od koje se izrendala korica iscediti sok i ostaviti ga na stranu. Kuvane pomorandže malo prohladiti i iseći na kockice (skloniti koštice). Isečene pomorandže staviti u blender i dodati isceđeni sok koji smo ostavili na stranu. Sve samleti u kašastu smesu.

4. Pleh vel. 30cm x 20cm podmazati uljem, dno i stranice. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
U vanglicu razbiti jaja, dodati šećer i penasto umutiti. Ubaciti jogurt, ulje, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Umutiti. Iz dva puta dodati izmrvljene kore i kašikom ih sjediniti sa ostalim sastojcima. Sipati u pripremljeni pleh i staviti pitu da se peče 45 minuta. 

5. Pečenu pitu izvaditi i preliti hladnim sirupom. Prvo je preliti sa pola količine sirupa, pa kada upije preliti i sa ostatkom sirupa. Pitu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je staviti u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji celu noć u frižideru, pre posluženja (ako možete da izdržite). 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови