Piletina sa puno povrća
Potrebno je:
2 pileća bataka sa karabatakom
600 g tikvica
100 g praziluka
1 vezica mladog crnog luka
200 g očišćene bundeve
100 g šargarepe
3 veća češnja belog luka
2 srednje sveže paprike
200 g karfiola
80 ml ulja
1 kašičica senfa
1 kašika kari sosa
1/2 kašičice sušene mirođije
1/2 kašičice origana
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
Preliv:
3 jajeta
1 čaša kisele pavlake (od 180g)
200 ml pavlake za kuvanje (20%mm)
1/2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 kašičice mlevenog bibera
Pripema:
1. Krompir prokuvati u ljusci 10 minuta (od momenta ključanja). Ostaviti da se ohladi, oljuštiti i iseći na krugove debljine 3-4 mm. Tikvice krupno izrendati. Posoliti ih sa kašičicom soli, promešati i ostaviti da odstoje 10-ak minuta. Zatim ih dobro rukom ocediti. Bundevu i papriku iseći na kockice. Preziluk i vezicu mladog luka iseći na krugove. Šargarepu iseći na trake. Beli luk sitno iseckati, a karfiok odvojiti na cvetiće.
2. Na zagrejano ulje staviti pripremljenu bundevu i šargarepu. Dinstati pet minuta. Ubaciti praziluk, mladi luk i papriku. Nastaviti dinstanje još pet minuta. Na kraju ubaciti tikvice, karfiol i beli luk. Sve zajedno dinstati još pet minuta. Dodati sve navedene začine (senf, kari sos, mirođiju, origano, suvi biljni začin i biber). Dobro promešati i skloniti sa vatre.
3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Posudu za pečenje vel. 26cm podmazati uljem (koristiti teflonsku posudu ili dno posude prekriti pek papirom da jelo ne zagori). Na dno posude rasporediti polovinu isečenog krompira. Preko sipati celu količinu pripremljenog povrća i završiti sa drugom polovinom krompira.
4. Preliv: Jaja, kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje, suvi biljni začin i mleveni biber žicom za mućenje sjediniti. Sa ovom smesom ravnomerno preliti pripremljeno jelo.
5. Pileće meso odvojiti, posebno, na batak i karabatak. Meso staviti u odgovarajuću posudu, preliti ga sa 2 kašike ulja i promešati. Zatim ga posuti sa dve kašičice začina za piletinu, kašičicom mlevenog bibera i kašičicom aleve paprike. Još jedanputrukom promešati da se začini zalepe za meso.
6. Začinjeno meso poređati preko preliva i malo ga utisnuti u preliv. Staviti da se peče jedan sat, odnosno dok meso lepo ne porumeni.
Коментари
Постави коментар