Pita iz tiganja
Potrebno je:
2 jaja
1 kašičica soli
100 ml jogurta
50 ml ulja
80 g domaćeg kravljeg sira
50 g kukuruznog brašna
80 g pšeničnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
100 g suhomesnatog (šta god volite - po vašem izboru)
maslac (za premazivanje tiganja i pite)
Priprema:
1. Jaja razbiti u vanglicu i žicom za mućenje ih umutiti (ne mora mnogo da se mute, samo koliko da se lepo povežu). Dodati ulje i sjediniti ga sa jajima. Zatim sipati jogurt i umutiti. U manjoj posudi pomešati kukuruzno brašno, pšenično brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ovu mešavinu dodati jajima. Žicom za mućenje umutiti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju ubaciti viljuškom izmrvljeni domaći kravlji sir. Kašikom promešati.
2. Teflonski tiganj veličine 24cm podmazatai maslacem. Staviti ga na ringlu od šporeta. Sipati pripremljeno testo i kašikom ga poravnati. Preko testa poređati tanko isečeno suhomesnato (ja sam stavila dimljeni suvi vrat). Poklopiti tiganj i uključiti šporet na srednju temperaturu (meni je skala temperature od 1-9, ja sam pržila na 6). Sve zavisi od šporeta, ne sme da bude jaka temperatura. Pržiti poklopljeno 8 minuta, sklonite poklopac i blago podignite špatulom jednu ivicu da vidite da li je donja strana porumenela. Ako je porumenela (a površina dobila blagu pokoricu) staviti preko tiganja veći tanjir i preokrenuti ga. Tiganj ponovo premazati maslacem i pitu polako vratiti u tiganj. Površinu pite premazati maslacem (viljuškom ubosti manje parče maslaca i premazati pitu). Ponovo poklopiti, smanjiti temperaturu za jedan stepen i pržite još 8 minuta.
3. Pečenu pitu preokrenuti na veću tacnu, tako da suhomesnato bude na površini. Ostaviti da se malo prohladi, pa je poslužite. Vrhunska je, verujte mi...
Коментари
Постави коментар