Pita, koja se veoma lako pravi


 
Testo:

450 g brašna
300 ml toplog mleka
1 kašika suvog kvasca
40 g otopljenog maslaca
1 kašika šećera
1 kašičica soli

Fil:

200-300 g domaćeg kravljeg sira 
100 g spanaća
2 struka mladog crnog luka
1 belance

Za premazivanje pite:

1 žumance
1 kašika mleka
1 kašičica ulja

Priprema:

1. Testo: U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so i suvi kvasac. Promešati. Postepeno sipati toplo mleko i mešati kašikom. Zatim, rukom zamesiti testo uz postepeno dodavanje otopljenog maslaca. Testo mesiti oko pet minuta i oblikovati ga u vidu lopte.

2. Tepsiju veličine 30cm podmazati maslacem (ili uljem). Umešeno testo prebaciti u tepsiju (testo ne treba da kisne, već se odmah prebacuje u tepsiju). Ruku potopiti u mešavinu vode i ulja (samo koliko da nakvasite celu ruku) i ravnomerno rasporediti testo po celoj tepsiji, kao kada se formira pogača. Pokriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti testo da odmori pola sata. 

3. Fil: Spanać vrlo kratko blanširati (potopiti ga u vrelu vodu i sačekati da samo voda provri. Izvaditi spanać i odmah ga potopiti u hladnu vodu, tako će zadržati lepu, zelenu boju), dobro ga ocediti i sitno iseckati. Sitno iseckati i mladi crni luk (u nedostatku mladog luka uzmite manju glavicu starog luka). Sir staviti u odgovarajuću posudu i viljuškom ga izmrviti. Dodati belance i dobro ga sjediniti sa sirom. Zatim ubaciti spanać i mladi luk i sve dobro sjediniti. Ako treba, vi posolite fil po ukusu.

4. Kako se formira pita? Veoma lako. Naime, posle proteka datog vremena, ponovo ruku potopiti u mešavinu vode i ulja i prstima (od ivice 5cm) praviti koncentrične krugove, u vidu ređanih kora za pitu. U prostor između krugova, u "zareze", stavljati fil. Slobodno, rukom gusto stavljajte fil. Pritisnuti fil da ne "štrči" iznad testa.  Pokriti pitu kuhinjskom krpom i ostaviti je 15 minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

5. Pitu premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti je da se peče. Čim počne da rumeni, smanjiti temperaturu na 180 i ispeći do kraja (dok ne dobije lepu, rumenu boju). Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti je da se malo prohladi, pa je poslužite.

Ovaj recept sam odavno videla na internetu, i od tada ga često koristim.

Коментари

Популарни постови