Pljeskavice punjene krompirom




Sastojci za pljeskavice:

500 g mlevenog junećeg mesa
100 g crnog luka
1 veći čen belog luka
2 kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice mlevenog kima
1/2 vezice svežeg peršuna ili 1/2 kašike suvog
1 jaje

Sastojci za krompir pire:

400 g krompira sa korom
30 g maslaca
180 ml mleka
1/2 kašičice soli
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašičica aleve paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera

Sos od paradajza:

250 ml pasiranog paradajza
1 kašika paradajz pirea
2 kašike ljutog ajvara
1/3 kašičice soli

Još je potrebno:

200 g krupno narendanog kačkavalja (trapist, edamer...)

Priprema:

1. Pripremanje pljeskavica: Za pečenje pljeskavica trebaće vam posuda sa nelepljivim dnom. Za ovu količinu sastojaka ja sam koristila dublju tepsiju, vel. 24cm. Dno tepsije podmazati sa jednom kašikom ulja.
Mleveno meso staviti u vanglicu. Dodati sitno iseckani crni i beli luk. Zatim dodati brašno, so, alevu papriku, mleveni biber, mleveni kim, iseckani peršun i jaje. Rukom dobro sjediniti meso sa dodatim sastojcima. Nauljenim rukama odvajati pripremljeno meso i oblikovati loptice (izađe osam loptica, jer se prave malo veće). Loptice mesa poređati u pripremljeni pleh, sa malim razmakom između,  i svaku u sredini pritisnuti da se napravi udubljenje (samim tim one će se i raširiti). Staviti tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći pljeskavice 30 minuta. 

2. Dok se meso peče pripremamo krompir pire: Neljušteni krompir staviti da se skuva (koristila sam crveni krompir). Kada se skuva samo malo ga ostaviti da se prohladi, pa ga oljuštiti. Očišćeni krompir staviti u vanglicu i viljuškom ga izgnječiti. Dodati omekšali maslac i toplo mleko. Mikserom umutiti da se dobije penasta struktura krompira. Zatim dodati so, beli luk u prahu, mleveni korijander, alevu papriku i mleveni biber. Mikserom sve sjediniti. Krompir pire staviti u kesu za zamrzivač i odseći vrh kese. 

3. Sos od paradajza: U odgovarajuću posudu sipati pasirani paradajz, dodati paradajz pire, ljuti ajvar i so. Žicom za mućenje sjediniti sastojke. Umesto ajvara možete dodati malo čilija u prahu ili ako ne volite pikantna jela izbacite ljute sastojke. 

4. Izvaditi iz rerne posudu sa mesom. Između mesa kašikom rasporediti sos od paradajza. Krompir pire istiskivati iz kese i napuniti otvore u sredini pljeskavica (možete celu površinu pljeskavica da prekrijete krompir pireom), a ostatak poslužite kao prilog. Preko krompira rasporediti kačkavalj i vratiti u rernu još oko 15 minuta. Poslužiti...

Коментари

Популарни постови