Taljatele u sosu od spanaća, sa pilećim ćufticama
Potrebno je:
500 g taljatela (ili testenine po vašem izboru)
Sastojci za pileće ćufte:
400 g mlevenog belog pilećeg mesa
40 g sitno rendanog parmezana (1 kesica)
2 veća čena belog luka
1 jaje
1/2 manje vezice peršuna
1 kašičica aleve parike
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
2 kašike ulja
Smesa za pohovanje:
2 jajeta
brašno
prezle
Sastojci za sos:
2 veća čena belog luka sitno iseckanog
400 g smrznutog spanaća u briketima
2 čaše kisele pavlake (od po 180g)
300 ml pavlake za kuvanje
200 ml belog vina
200 g krupno izrendanog kačkavalja (trapist, gauda...)
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice bosiljka
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašičice suvog biljnog začina
masnoća u kojoj su se pržile ćuftice
Priprema:
1. Spanać odmrznuti, rukom dobro ocediti i ostaviti na stranu.
2. Pileće ćufte: U vanglicu staviti mleveno pileće meso, dodati parmezan, sitno iseckani beli luk i peršun, alevu papriku, jaje, sodu bikarbonu, mleveni biber, suvi biljni začin i ulje. Rukom dobro sjediniti sastojke. Merna jedinica za prevljenje ćuftica neka vam bude mala kašičica. U malu šoljicu sipati ulje. kašičicu umočite u ulje, zahvatiti pripremljenu smesu i nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Ćuftice ređati na nauljenu posudu. Smesu za pohovanje staviti u tri manje, dublje, posude. U jednoj razmutiti jaja, u drugoj staviti brašno i u trećoj prezle. Svaku ćufticu uvaljati u brašno, jaja i u prezle. Poređati ih na odgovarajuću posudu (u jednom redu) i ostaviti u frižider pola sata.
3. U tiganju sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 2cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje poređati ćufice i pržiti ih da porumene sa svih strana. Pržene ćuftice vaditi na pek papir, da bi papir upio višak masnoće.
4. Sos: Masnoću u kojoj su se pržile ćufte procediti i 150 ml sipati u tiganj. Dodati iseckani beli luk i oceđeni spanać. Promešati i kratko propržiti, dok beli luk pusti svoju aromu. Dodati kiselu pavlaku (koju smo prethodno malo viljuškom umutili), pavlaku za kuvanje i belo vino. Dobro promešati. Posuti sa origanom, majčinom dušicom, bosiljkom, mlevenim biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i na tihoj vatri krčkati pet minuta. Za to vreme skuvati taljatele, po uputsvu sa pakovanja.
U sos dodati izrendani kačkavalj, promešati i pustiti da se kačkavalj otopi. Skuvane taljatele procediti i dodati u sos. Promešati, da se lepo sjedine sa sosom.
Taljatele u sosu od spanaća poslužiti sa pilećim ćufticama. Uživajte!.
Коментари
Постави коментар