Hleb iz zemljanog lonca
Potrebno je:
400 g brašna T-500
180 ml + 100 ml vode
1 kašika + 1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
1 kašičica soli
30 ml ulja
Priprema:
1. U 180 ml tople vode, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, so i kašiku šećera. Promešati. Napraviti udubljenje na sredini brašna, sipati 100 ml tople vode i dodati pripremljeni kvasac. Špatulom dobro sjediniti testo u vanglici (ne mesi se rukom). Prekriti vanglicu providnom folijom (ili običnom najlon kesom) i ostaviti na toplom mestu 20 minuta. Zatim, testo rukom pritisnuti u sredinu i sipati ulje. Mesiti testo u vanglici sve dok ne upije svo ulje, oko pet minuta. Umešeno testo (koje je malo lepljivo), oblikovati u loptu, prekriti providnom folijom ili najlon kesom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Zemljani lonac blago premazati maslacem. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i samo ga oblikovati u krug, ne premesuje se. Oblikovano testo prebaciti u zemljanu posudu. Testo zaseći po sredini oštrim nožem ili skalperom na sve četiri strane. Cetkom za čaj posuti površinu testa brašnom. Poklopiti lonac i ostaviti da testo naraste, oko 20-30 minuta.
3. Zatim posudu sa testom staviti u hladnu rernu i uključiti na 200 stepeni. Od momenta kada se rerna zagreje na 200 stepeni hleb peći 55 minuta (u rerni sa ventilatorom). Pažljivo izvaditi lonac i hleb prebaciti na kuhinjsku krpu. Umotati ga i ostaviti da se prohladi. Uživajte u hrskavoj korici, vazdušastom testu i fantastičnom ukusu hleba.
Коментари
Постави коментар