Pita sa sirom, spanaćem i prazilukom
Testo za korice:
1/2 kg brašna
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
1,5 kašičica suvog kvasca
1 jaje
40 ml ulja
270 ml tople vode
Fil sa spanaćem i prazilukom:
400 g očišćenog spanaća
200 g očišćenog praziluka
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog bibera
100 ml ulja
Fil sa sirom:
1/2 kg domaćeg, kravljeg, sira
3 jajeta
Za premazivanje korica:
ulje
Priprema:
1. Fil sa spanaćem i prazilukom: Prvo spremiti fil da bi se ohladio. Ulje sipati u odgovarajuću posudu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati sitno iseckani praziluk i dinstati ga na srednjoj temperaturi 2-3 minuta. Ubaciti sitno iseckani spanać i nastaviti dinstanje sve dok ne ispari voda koju je spanać pustio. Na kraju posoliti i pobiberiti, promešati i skloniti sa vatre da se ohladi.
2. Testo za korice: U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer i suvi kvasac. Promešati. Ubaciti jaje, ulje i sa toplom vodom umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i rukama ga izvući u valjak. Podeliti testo na 14 delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Jufkice poređati na pobrašnjenu podlogu, prekriti ih providnom folijom i ostaviti pola sata da se testo odmori.
3. Fil sa sirom: Sir krupno narendati ili ga viljuškom dobro izmrviti. Staviti sir u odgovarajuću posudu, dodati jaja i viljuškom sjediniti. Ako vam je sir neslan dodati i pola kašičice soli.
4. Tepsiju vel. 28cm dobro premazati uljem. Jufkice oklagijom razviti u veličini tepsije. Prilikom razvijanja posipati ih sa brašnom, da se ne bi testo lepilo i da se lakše razvije. Prvo razviti tri jufkice u veličini tepsije . Složiti ih u tepsiju jednu preko druge, ali tako da svaku jufkicu pospete uljem (preko svake korice stavite 3 kašičice ulja i silikonskom četkicom premazati dobro svaku koricu). Kada ste složili tri korice preko staviti jednu trećinu fila sa sirom. Zatim idu dve korice -pa pola fila sa spanaćem; dve korice - druga trećina fila sa sirom; dve korice - ostatak fila sa spanaćem; dve korice - ostatak fila sa sirom i na kraju završiti slaganje pite sa tri korice. Površinu pite dobro premazati uljem i oštrim nožem je iseći na osam delova.
5. Rernu ugrejati na 200 stepeni i staviti pitu da se peče. Pitu peći sve dok ne dobije zlatno rumenu boju (ja sam je pekla u rerni sa ventilatorom 35 minuta). Pečenu pitu prohladiti i poslužiti.
Obavezno isprobajte ovaj recept i uživajte u fantastičnom ukusu pite.
Kada pecete pite da li tepsiju stavite na resetku ili na dno rerne? Inace recepti su Vam toliko dobri i prilagodljivi, svaka Vam cast
ОдговориИзбриши