Pogačice sa čvarcima




Sastojci za testo:

500 g mekog brašna T-400
1 kockica svežeg kvasca 
2 žumanca
60 g masti sobne temperature
1,5 kašičica soli
250 ml mleka + 1 kašičica šećera
 
Sastojci za premazivanje testa:

300 g čvaraka
100 g domaćeg, kravljeg, sira (ili feta sir) 
100 g brašna
1 kašičica mlevenog bibera

Za premazivanje pogačica:

1 žumance
1 kašika mleka


Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti žumanca, mast i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 1-2 minuta. Testo oblikovati u loptu i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Prekriti ga providnom folijom (ili vanglicu uvući u plastičnu kesu) i ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu. 

2. Za premazivanje testa čvarke samleti i staviti ih u odgovarajuću posudu. Dodati, viljuškom, izgnječeni sir i mleveni biber, pa sve dobro sjediniti sa čvarcima. Na kraju ubaciti brašno i sve dobro sjediniti kašikom. Smesu za premazivanje odmah podeliti na tri jednaka dela.

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i oklagijom ga razviti u oblik pravougaonika debljine 3-4 mm. Testo ravnomerno premazati jednim delom smese za premazivanje. Zatim ga sklopiti u oblik pisma, kao za sva lisnata testa (suprotnu stranu testa od vas prebaciti do polovine razvijene kore. Zatim, testo od vas prebaciti preko preklopljenog testa. Sada, levu stranu testa prebaciti do polovine preklopljenog testa, a desnu stranu prebaciti preko). Testo prekriti krpom i ostaviti na stolu da odstoji 15 minuta (ja ga ne stavljam u frižider jer mi se mnogo lepše razvija). Postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem testa od po 15 minuta.

4. Posle trećeg premazivanja testa (i odmaranja od 15 minuta) testo razviti na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravougaonika debljine 1,5cm. Čašom ili okruglim kalupom vaditi pogačice (ja sam vadila sa čašom prečnika 5cm) i ređati ih na pleh preko pek papira. Ostatke testa premesiti i vaditi pogačice. Pogačice oštrim nošem (ili skalperom) zarezati u obliku mrežice, prekriti ih i ostaviti da odstoje 20 minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Kada su pogačice malo narasle premazati ih mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču. 

5. Pogačice peći 20-25 minuta, samo blago da porumene. 

Коментари

Популарни постови