Posne ajvar kiflice


 

Potrebno je:

400 g brašna
1/2 kašičice kurkume
130 ml vode + 1 kašičica šećera
1/2 kockice kvasca (20g)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
40 ml ulja
80 g otopljenog margarina
80 g ajvara

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati kurkumu,  kašičicu soli i šećera i promešati. Slobodno dodajte kurkumu zbog boje, njen ukus se uopšte ne oseća u testu (ovo važi za sve koji ne vole ukus kurkume). Ubaciti ulje, rastopljeni margarin, ajvar i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i umesiti ga, uz minimalno dodavanje brašna, sve dok se ne dobije mekano, elastično testo. Testo oblikovati u loptu i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu. 

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i blago ga rukama izvući u valjak. Podeliti testo na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Uzeti odmah jednu jufkicu i razviti je oklagijom u krug debljine 3mm. Krug oštrim nožem iseći na četiri dela. Svaki isečeni trougao pri vrhu raseći na četiri manje trake, tako da vrh testa ostaje neisečen (ovo možete i da preskočite). Svaki isečeni trougao umotati u kiflicu, od šireg ka užem (isečenom) delu testa. 

3. Napravljene kiflice poređati u podmazani pleh ili preko pek papira. Pokriti kiflice kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu. Rernu uključiti na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati uljem i staviti da se peču 20-25 minuta. Kada kiflice blago porumene izvaditi ih iz rerne i prekriti kuhinjskom krpom da omekšaju. Ko voli da su kiflice hrskave ne prekrivati ih posle pečenja. 

Kiflice sam pravila po receptu sa bloga Minjina Kuhinjica.

Коментари

Популарни постови