Slana torta sa piletinom i cveklom


 

Potrebno je:

1/2 kg pilećeg belog mesa (bez koske)
1/2 kg krompira
300 g šargarepe
300 g cvekle
5 jaja
2 čena belog luka
400 g majoneza
1 kesica želatina u prahu (od 10g)
so i mleveni biber

Priprema:

1. Staviti da se posebno skuva: belo meso, krompir sa korom, šargarepa, cvekla sa korom i jaja. Sve skuvane namirnice izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade. Vodu u kojoj se kuvala piletina iskoristite za supu. Očistiti od kore krompir i cveklu.

2. Belo pileće meso iseckati na najsitnije kockice, krompir i cveklu krupno narendati. Cveklu staviti u cediljku da se ocedi. Odvojiti belanca od žumanaca i odvojeno krupno narendati. Želatin  staviti u manje lonče, preliti ga sa 4 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, pazeći da ne provri. Majonez staviti u odgovarajuću posudu, dodati mu pripremljeni želatin i dobro promešati. Posudu sa majonezom i želatinom staviti u drugu posudu u kojoj se nalazi topla voda (majonez se brzo steže, pa da se to izbegne dok se sve ne pripremi).

3. Obruč kalupa veličine 24 cm obložiti providnom folijom i staviti na odgovarajuću posudu, gde će vam stajati slana torta. Unutrašnjost posude (unutar obruča) premazati uljem. 
Narendana žumanca staviti u posudu sa narendanim krompirom, posoliti i pobiberiti po ukusu i sjediniti kašikom. U krompir dodati tri kašike majoneza sa želatinom, promešati i izručiti unutar obruča. Prvo kašikom formirati koru, pa dodatno rukom dobro pritisnuti. Premazati koru sa dve kašike majoneza.

4. Belanca preliti sa dve kašike soka koji se ocedio od cvekle. Promešati i rasporediti preko krompira. . Posoliti i pobiberiti po ukusu.Premazati belanca sa dve kašike majoneza. Cveklu, koja je u cediljki, dodatno rukom dobro iscediti i prebaciti je u tanjir. Dodati joj jednu kašiku majoneza i promešati. 
Preko belanaca rasporediti pileće meso i ispretiskati rukom. Meso posoliti i pobiberiti po ukusu. Preko premazati 4 kašike majoneza. Preko mesa staviti pripremljenu cveklu. Od majoneza odvojiti dve kašike a ostatak premazati preko cvekle. Ostaviti u frižider  da prenoći, prekriveno providnom folijom.

5. Kuglice od šargarepe: Skuvanu šargarepu sitno narendati, dodati dva čena pasiranog belog luka, dve kašike odvojenog majoneza sa želatinom i posoliti i pobiberiti po ukusu. Prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru. 

6. Narednog dana izvaditi slanu tortu iz frižidera i skloniti obruč. Izvaditi i šargarepu i napraviti 16 kuglica koje stavite preko torte. Sredinu ukrasiti peršunom. 

Коментари

Популарни постови