Slani rolat sa blitvom


 


Kora:

5 jaja
5 kašika mleka
5 kašika ulja
100 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
150 g blitve (spanaća ili zelja)

Fil:

300 g kačkavalja (gauda, trapist...)

Za premazivanje rolata:

100 g kisele pavlake
1 kašika majoneza
1/3 kašičice kurkume
1/4 kašičice soli

Dekoracija:

Sitno narendani kačkavalj

Priprema:

1. Listove blitve očistiti od zadebljanog dela, poređati ih jedan na drugi i iseći tanko na trake. Pleh od el. šporeta veličine 30cm x 40cm prekriti pek papirom. Papir premazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
Jaja odvojiti na belanca i žumanca. Belanca staviti u dublju posudu i čvrsto ih umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i umutiti. Zatim dodati mleko, ulje, so i mleveni biber. Umutiti. Ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo. Špatulom ili kašikom dobro sjediniti da ne ostanu grudvice od brašna. Na kraju ubaciti isečenu blitvu i promešati kašikom (blitvu ubaciti iz 2-3 puta, da se lakše promeša). Testo ravnomerno sipati u pleh, poravnati ga kašikom i staviti da se peče 20 minuta, odnosno dok površina blago ne porumeni. 

2. Kačkavalj krupno narendati. Pečenu koru, zajedno sa papirom, odmah prebaciti iz pleha na sto i preko rasporediti pripremljeni kačkavalj. Rolat sa šire strana uviti u rolat, zajedno sa papirom, i ostaviti da se ohladi.

3. Sastojke za premazivanje rolata staviti u manju posudu i kašikom ih sjediniti. Kada se rolat ohladi prebaciti ga na tacnu za posluživanje, premazati pripremljenim premazom i preko sitno narendati kačkavalj. 

Rolat sam napravila po receptu sa bloga Šerpica - domaći recepti.

Коментари

Популарни постови