Velika lepinja
Potrebno je:
520 g mekog brašna T-400
250 ml vode + 1 kašičica šećera
125 ml jogurta
1/2 kockice kvasca (20g)
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje lepinje:
1 žumance
1 kašičica jogurta
1 kašičica ulja
Za posipanje lepinje:
ćurekot, susam, lan...
Priprema:
1. U toploj vodi sa dodatkom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno i so, pa promešati. Zatim dodati jogurt i pripremljeno brašno. Zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna, ali pazite, testo treba da bude vrlo malo lepljivo. Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i samo ga kratko premesiti, formirati ga u loptu i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu.
2. Naraslo testo samo izručiti iz vanglice na pobrašnjenu podlogu u obliku lopte i oklagijom ga razviti u krug debljine 1cm. Pleh od električnog šporeta posuti brašnom (ne podmazuje se) i lepinju staviti na sredinu pleha, ili testo možete staviti i u odgovarajuću tepsiju. Ja sam je pekla u tepsiji veličine 26cm. Pokriti lepinju kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta.
3. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Neposredno pred pečenje prsima išarati lepinju. Prvo, sa dva prsta ispretiskati krug (do dna testa) 3cm od ivice lepinje. Zatim, isto to primeniti i za sredinu, praveći horizontalne i vertikalne linije. Lepinju premazati mešavinom žumanceta, jogurta i ulja. Posuti ćurekotot, susam, lan...
4. Lepinju pecite 20 minuta. Pečenu lepinju umotati u kuhinjsku krpu da se prohladi, izlomite je (nikako nemojte da je sečete nožem) i poslužite.
Veco sto je dobra ,isprobavam obavezno
ОдговориИзбриши