Rolat sa keksom i jagodama
Kora:
250 g mlevenog plazma keksa
200 g banana
150 g čokoladnog krema (nutella, eurokrem...)
Fil:
200 ml slatke pavlake
250 g krem jogurta od jagoda sa komadićima voća
30 g meda
1 kesica želatina u prahu (od 10g)
200-250 g jagoda
Priprema:
1. Kora: Plazma keks samleti tako da ostanu i sitni komadići. Staviti ga u dublju posudu. Bananu (mera je data sa korom) izgnječiti viljuškom i dodati u keks. Dodati i čokoladni krem. Rukom dobro sjediniti sve sastojke.
2. Pripremiti dva veća komada pek papira. Raširiti na sto jedno parče pek papira i smesu sa keksom staviti kašikom na njega u oblik pravougaonika. Preko staviti drugo parče pek papira i oklagijom razviti koru od keksa, veličine 32cm x 24cm.
3. Fil: Želatin staviti u manju posudu, preliti ga sa 4 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku sipati u dublju posudu i čvrsto je umutiti. Dodati krem jogurt i med (ko je alergičan na med neka doda šećer u prahu po ukusu). Umutiti. nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi uz stalno mešanje (ne sme da provri). Otopljeni želatin sipati u fil i još jedanput sve dobro sjediniti.
4. Dve trećine fila naneti ravnomerno na koru od keksa (na suprotnu stranu kore ostaviti oko 5cm nepremazano, da ne bi fil izašao prilikom motanja rolata). Na stranu do vas, celom dužinom kore, poređati uspravno jagode i malo ih utisnuti u fil. Pomoću pek papira zamotati rolat. Rolat prebaciti na providnu foliju, još malo ga oblikovati uz pomoć folije i čvrsto uvrteti krajeve folije. Pripremljeni rolat prebaciti na plato za posluživanje i staviti ga u frižider preko noći. Fil koji je ostao prebaciti u manju plastičnu posudu sa poklopcem, pa i njega ostaviti u frižider.
4. Narednog dana izvaditi rolat iz frižidera, odmotati providnu foliju i rolat vratiti na tacnu za posluživanje. Plastičnu posudu sa filom staviti u drugu posudu u koju je sipana vrela voda. Oko pola minuta je potrebno da promešate fil, da malo opusti da premažete rolat. Premazani rolat ukrasiti jagodama.
Коментари
Постави коментар