Štrudla sa makom i suvim grožđem


 

Testo:

330 g brašna
1/2 kockice svežeg kvasca (od 40g) 
2 pune kašike šećera
200 ml čaja od kamilice + 1 kašičica šećera
90 ml ulja
prstohvat soli

Fil:

400 g zaslađenog mlevenog maka za kolače (2 kutije od po 200g)
100 g suvog grožđa
oko 100 ml vrele vode
džem od kajsija (ili džem po vašem ukusu)

Za premazivanje štrudle:

2 kašike ulja
1/3 kašičice kurkume

Priprema:

1. Skuvati čaj od kamilice i ostaviti da se malo prohladi (u 200 ml vrele vode staviti jednu kesicu čaja). Ja sam za čaj koristila mešavinu đumbira i pomorandže. U mlaki čaj staviti kašičicu šećera, izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.

2. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer i so, pa promešati. Sipati ulje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo (ne dodavati više brašna). Vanglicu, sa testom, prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste. 

3. Fil: Mleveni mak staviti u odgovarajuću posudu, dodati suvo grožđe i promešati. Ako želite slađi fil dodajte još 50 g šećera. Vrelu vodu sipati postepeno, sve dok se ne dobije gusta smesa, koja može da se premazuje.

4. Naraslo testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu i podeliti ga na dva jednaka dela. Ja sam štrudle pekla u kalupima za hleb, veličine 30cm x 12cm x 8cm. Dno kalupa sam obložila pek papirom, a stranice premazala uljem. Uzeti prvu polovinu testa i razviti ga (uz blago posipanje brašnom) u pravougaoni oblik debljine 3-4 mm, prema veličini posude u kojoj će se peći. Testo premazati sa dve kašike džema, pa ravnomerno rasporediti polovinu fila sa makom. Uviti rolat i krajeve rolata uvući unutar rolata da ne bi fil iscureo. Staviti štrudlu u posudu za pečenje. Na isti način napraviti i drugu štrudlu. Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti da odmori 20-30 minuta. 

5. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Za premazivanje štrudli ulje staviti u šoljicu, dodati kurkumu i četkicom za premazivanje dobro sjediniti (ko ne voli ukus kurkume ne treba da brine, ukus kurkume se uopšte ne oseća). Premazati štrudle i staviti da se peču 30 minuta, odnosno dok ne porumene (probati čačkalicom da li su štrudle pečene). Pečene štrudlu ostaviti, prekrivenu kuhinjskom krpom, u kalupu gde su se pekle pet minuta. Zatim ih umotati u kuhinjske krpe i ostaviti da se prohlade, pa ih iseći.

Recept testa za štrudlu sam videla na blogu Gaga u kujni.  

Коментари

Популарни постови