Zapečeno povrće
Potrebno je:
80 g crnog luka
3 struka mladog crnog luka
2 čena belog luka
200 g šampinjona
200 g tikvica
130 g očišćenog spanaća
160 g paradajza
100 g paprike
1 ljuta papričica
ulje
Začini:
1 kašičica miriđije
1 kašičica karija
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica majčine dušice
suvi biljni začin po ukusu
Preliv:
3 jaja
200 ml pavlake za kuvanje
100 ml mleka
1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
1. Crni i beli luk sitno iseckati. Mladi crni luk iseći na krugove. Šampinjone, slatku i ljutu papriku iseći na kockice, tikvice krupno narendati i rukom dobro iscediti i paradajz, prethodno oljuštiti, i iseći na kockice. Spanać iseći na trake.
2. U dublju posudu sipati ulje (oko 80 ml), zagrejati ga i ubaciti stari i mladi crni luk. Dinstati na srednjoj temperaturi pet minuta. Dodati šampinjone, slatku i ljutu papriku, kao i paradajz. Promešati i nastaviti sa dinstanjem da ispari voda od šampinjona (ne poklapati posudu dok se povrće dinsta, da ne dobije ukus kuvanog povrća). Zatim dodati tikvice, spanać i beli luk. Promešati, posuti sa suvim biljnim začinom po ukusu i svim navedenim začinima. Promešati i dinstati samo da spanać splasne. Tečnosti treba da ostane malo, samo da povrće ne bude suvo.
3. Preliv. U manju posudu umutiti jaja žicom za mućenje, dodati pavlaku za kuvanje, mleko i suvi biljni začin. Sjediniti sastojke.
4. Rernu uključiti na 200 stepeni. Uzeti posudu sa nelepljivim dnom (moja posuda je bila vel. 24cm) i dobro je premazati maslacem. Preliti povrće u posudi gde se dinstalo i dobro promešati, pa ga preručiti u posudu koja ide u rernu (možete sve uraditi i u jednoj posudi). Staviti povrće da se zapeče, dok ne dobije blago rumenu boju (meni je trebalo 35 minuta). Ko želi može po vrhu posuti i narendani kačkavalj.
5. Poslužiti sa kiselom pavlakom ili gustim jogurtom, kiselim mlekom...
Коментари
Постави коментар