Krompir pire, povrće i još ponešto...
Potrebno je:
360 g krompira
1 kašičica soli
20 g maslaca
1 kašičica mlevenog bibera
3-4 struka mirođije (ili peršuna)
100 g krupno narendane šargarepe
100 g suhomesnatog (šta god volite)
240 g tikvica
140 g paradajza
Preliv:
2 jaja
1/2 kašičice biozačina
1/2 kašičice mlevenog bibera
100 ml jogurta
Još je potrebno:
kačkavalj u listićima ili krupno narendani (edamer, trapist. gauda...)
Priprema:
1. Krompir očistiti, iseći ga na krugove i staviti u dublju posudu. Dodati kašičicu soli, preliti vodom i staviti da se kuva. Suhomesnato iseći tanko i propržiti ga na vrlo malo ulja da postane hrskavo. rešetkastom kašikom ga izvaditi u tanjir. Tikvicu samo oprati, ne ljuštiti je, i iseći na krugove debljine 0,5 cm. I nju kratko propržiti na jačoj vatri, samo da blago porumeni (sa obe strane). I tikvicu izvaditi i ostaviti na stranu. Paradajz iseći na pola, pa svaku polovinu iseći na tanje režnjeve.
2 Kuvani krompir procediti i staviti u dublju posudu. Dodati maslac i viljuškom ga dobro izgnječiti kao kad.a se pravi pire. Probati da li treba dodati još soli, pa ubaciti mleveni biber, krupno narendanu šargarepu i sitno iseckanu mirođiju (ko ne voli ukus mirođije može da koristi peršun). Sve dobro viljuškom sjediniti.
3. Posudu veličine 23cm x 15cm (ili neku približne veličine) podmazati uljem. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Na dnu posude kašikom prebaciti pripremljeni krompir pire sa sastojcima i formirati koru. Preko poređati isprženo suhomesnato, zatim tikvice i sve prekriti paradajzom. Za preliv sve sastojke dobro viljuškom umutiti i ravnomerno preliti preko paradajza. Po površini rasporediti kačkavalj (ja sam stavila 6 listića gaude). Staviti u zagrejanu rernu oko pola sata, odnosno dok kačkavalj blago ne porumeni.
4. Gotovo jelo ostaviti da se prohladi 10-ak minuta, iseći ga na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар