Slatko pecivo na masti
Potrebno je:
200 g masti
200 ml jogurta
1 kašika šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 jaje
520 g - 600 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
Fil:
džem od šljiva
čokoladni krem
Za premazivanje peciva:
1 jaje
Priprema:
1. Mast sobne temperature staviti u vanglicu, dodati šećer i vanilin šećer. Viljuškom umutiti. Ubaciti jaje i jogurt i viljuškom sjediniti sastojke. Na kraju dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i soli. Umesiti testo. Prvo staviti 520 g brašna, pa ako treba dodati još. Treba da dobijete mekano testo. Testo odmah podeliti na dva jednaka dela. Jednu polovinu testa ostaviti na stranu, a drugu polovinu podeliti na 11-12 komada.
2. Izeti prvi komad testa i razviti ga u što tanji krug, skoro providan. Zatim suprotnu stranu kruga od vas prebaciti i preklopiti testo na pola. Dobija se kao mali pravougaoni oblik testa. Obe strane iseći na 5-6 traka ukoso, tako da 1cm do kraja testa ostane neisečen i ostane vam sredina gde stavljate fil. Na sredinu staviti punu kašičicu fila (fil po želji). Levu stranu preklopiti preko fila, pa desnu stranu preko preklopljene. Prstima sastaviti dno peciva. Drugu polovinu testa podeliti na tri dela. Od svakog dela razviti krug i iseći na četiri dela. Na širem delu staviti fil i umotati kiflice.
3. Rernu uključiti na 200 stepeni. Pecivo premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 15-20 minuta, zavisi od rerne. Vruće pecivo možete da uvaljate u šećer u prahu. Ja sam to izostavila, jer mi deca ne vole. Od testa možete da napravite i samo kiflice, ja sam htela da isprobam i drugi način formiranja, pa sam vam i to pokazala. Izbor je vaš. Ovo pecivo možete da napravite i slano, samo izostavite šećer. Testo je veoma ukusno, pa preporučujem da ga obavezno isprobate. Sigurno će vam se dopasti.
Pecivo sam pravila po receptu Tanje Đorđević.
Коментари
Постави коментар