Lazanje




Potrebno je:

12 listova za lazanje

Sos sa mesom:

1/2 kg mlevenog junećeg mesa
200 g crnog luka
2 veća češnja belog luka
100 ml crnog vina
400 g iseckanog, oljuštenog, paradajza
1 kašičica soli
2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 kašičice šećera
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašičice kumina
1 manja vezica iseckanog peršuna
125 g bebi spanaća (jedno pakovanje)
100 ml ulja

Bešamel sos:

50 g maslaca
50 g brašna
700 ml mleka
180 g kisele pavlake
2 kašičice suvog biljnog začina
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/3 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Još je potrebno:

300-400 g kačkavalja (trapist, gauda, čedar...)

Priprema:

1. Sos sa mesom: Na zagrejano ulje staviti sitno iseckani crni luk. Dinstati ga 2-3 minuta pa ubaciti mleveno meso. Meso varjačom odvojiti da se dobije zrnasta struktura. Dinstati dok meso ne pobeli, pa ubaciti sitno iseckani beli luk. Promešati, dodati crno vino i paradajz iseckan na kockice (ja sam koristila iseckani i oljušteni paradajz iz konzerve). Promešati i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu da samo krčka i posuti začinima (so, suvi biljni začin, šećer, mleveni biber, kumin i iseckani peršun). Promešati, probati da li treba dodati još šta od začina i dinstati sve dok ne ispari sva tečnost. Pri kraju dinstanja ubaciti sitno iseckani spanać. Možete koristiti i običan spanać, meni je ovaj lakši jer je već pripremljen za upotrebu (ne moram da ga perem). Gotov sos skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

2. Ja sam ovog puta koristila kore za lazanje koje se moraju prethodno obariti (lakše vam je ako pronađete kore koje se ne kuvaju, već su spremljene da se odmah upotrebe). Dakle. u veću i dublju šerpu sipati dosta vode i staviti da proključa. Moj vam je savet da pripremite i alu foliju koju će te stavljati između obarenih korica, da biste ih bez problema kasnije odvajali. U provrelu vodu stavljati po dva lista za lazanje, poklopiti i bariti 1-2 minuta. Posle 1 minuta proverite viljuškom, ako su malo omekšale vadite ih. Na veći oval staviti parče alu folije, pa rešetkastom kašikom izvaditi jednu koru i staviti je na foliju. Preko kore staviti foliju, pa staviti drugu koru. Na isti način obariti sve kore za lazanje.

3. Bešamel sos: Zagrejati mleko da bude toplo i ostaviti ga na stranu. Maslac staviti u dublju posudu i staviti da se otopi. Na otopljeni maslac dodati brašno i žicom za mućenje ga sjediniti sa maslacem. Promešati 2-3 puta pa sipati mleko. Mleko prvo sipati malo, da bi žicom rastvorili svo brašno, pa zatim dodati ostatak mleka. Odmah dodati i kiselu pavlaku i sve navedene začine. Žicom sve sastojke dobro sjediniti i nastaviti neprekidno mešanje žicom, sve dok se sos ne zgusne. Skloniti ga sa vatre.

4. Ja sam za pripremu lazanja koristila vatrostalnu posudu zapremine 2,8 l. Za svaki red lazanja trebaju vam po tri kore (ja sam po dve stavljala uzdužno i po jednu pri dnu poprečno). Ako treba stavite kore, malo, i jednu preko druge, prepolovite ih..., da biste formirali koru za fil. Ne brinite, u krajnjem rezultatu to se ne vidi. Mesni fil i bešamel sos odmah podeliti na četiri dela, ali tako da vam četvrti deo bude malo veći od prethodnih.
Na dno posude staviti tri kašike bešamel sosa i ravnomerno ga rasporediti po celoj površini. Preko staviti tri kore - zatim deo mesnog fila - deo bešamel sosa - kačkavalj (ja sam koristila listiće kačkavalja, a vi možete i da ga obilno narendate) i tako do kraja...Zadnji sloj kora se prekrije većom količinom mesnog fila, bešamel sosa i obilno se stavi kačkavalj (vaš izbor - u listićima ili narendan).

5. Vatrostalnu posudu staviti u hladnu rernu i uključiti na 200 stepeni (za druge posude prvo zagrejte rernu na 200 stepeni pa stavite posudu). Pečite lazanje sve dok se ne formira blago rumena korica. Izvadite ih i ostavite da se prohlade (ako želite da dobijete ovako formirane kocke ostavite lazanje sve dok ne postanu mlake), pa ih seći na kocke i poslužiti.


 

Коментари

Популарни постови