Osvežavajući čizkejk sa breskvama
Kora:
200 g krupnije mlevenog keksa
50 g kakaoa
80 g šećera u prahu
120 g otopljenog maslaca
50 ml mleka
Fil:
180 g oljuštenih breskvi
sok od 1 limuna
50 g šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
200 g krem sira
80 g šećera u prahu
1 kesica otopljenog želatina
Glazura:
200 g oljuštenih breskvi
80 g šećera u kristalu
30 g gustina
100 ml vode
Dekoracija:
60 g bele šlag pene
150 ml-200 ml hladnog mleka
Priprema:
1. Kora: Obruč kalupa veličine 22 cm staviti na sredinu tacne za tortu. Unutar obruča staviti acetatnu foliju ili preko stranica obruča staviti pek papir. Mleveni keks, koji je samleven tako da ima i komadiće, staviti u vanglicu. Dodati kakao i šećer u prahu. Promešati kašikom. Sipati otopljeni maslac i mleko. Kašikom dobro sjediniti. Izručiti unutar obruča i kašikom formirati koru.
2. Fil: Breskve oljuštiti, iseći na kocke i staviti u secko. Preliti ih sa sokom od limuna. Dodati 50 g šećera u prahu i dobro umutiti. U drugu posudu sipati slatku pavlaku (iz frižidera) i umutiti je uz dodavanje 80 g šećera u prahu. Pavlaku umutiti da bude penasta, ne previše čvrsta. Dodati krem sir i mućenjem ga sjediniti sa pavlakom. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja i dodati u krem. Umutiti. Na kraju ubaciti smesu sa breskvama i kašikom dobro sjediniti. Sipati fil preko kore i ostaviti u frižider dok se spremi glazura.
3. Glazura: Očišćene breskve, šećer u kristalu, gustin i vodu staviti u secko i mutiti sve dok se ne dobije kašasta smesa. Smesu preručiti u manju posudu i staviti da se kuva. Kuvati uz neprestano mešanje žicom za mućenje sve dok se ne zgusne. Posudu sa skuvanom glazurom staviti u posudu sa hladnom vodom i mešati dok glazura ne postane mlaka.
4. Mlaku glazuru preliti preko fila i vratiti u frižider da prenoći (ili najmanje 5-6sati). Narednog dana izvaditi tacnu sa desertom i skloniti obruč. Umutiti šlag penu (ili šlag krem) i ukrasiti čizkejk po želji.
Uživajte u predivnom osvežavajućem ukusu deserta.
Коментари
Постави коментар